KOBİ'lerde girişimcilik tipi ve yenilik özelliklerinin belirlenmesi: Erzurum ili üzerine bir uygulama
Determination of the types of enterpreneurship and innovation's features in SMES: An application on The Erzurum province
- Tez No: 534046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN ÇALMAŞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Girişimcilik, Yenilik, SME, Entrepreneurship, Innovation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Küreselleşen ve küçülen dünyada, ülkeler için vazgeçilmez konumda olan KOBİ'ler ekonomik ve sosyal açıdan son derece önemlidir. KOBİ'ler ülkelerin ekonomik gelişimleri ve sürdürülebilir büyümesi için esnek yapılı, her koşula uyum sağlayan, farklılıklara hızlı yanıtlarla geri dönen, etkin müşteri odaklı, istihdama katkı sağlayan, ülkenin mali yapısını iyileştiren önemli girişimlerdir. İş dünyasının temel ayağı, dinamizm unsuru olarak görülen girişimciler, devletlerin sosyolojik ve ekonomik önlemlerle iyileştirici tavırlar sergilemesi ile gelişimlerini sürdürürler. Bu önlemler; hukuki alt yapının ve finansal alt yapının düzeltilmesidir. Destek ve kredilere erişimin kolaylaştırılması, bürokrasinin azaltılması, girişim özgürlüklerinin sağlanması, piyasa ekonomisinin oluşturulması, girişimlerin devamlılığını ve ekonominin ilerlemesini sağlayacaktır. Girişimci, hayatta kalmak ve rakiplerine karşı rekabet edebilmek, pazar payını arttırmak, kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak, işletmenin maliyetlerini azaltmak, ürün ve hizmette kaliteyi sağlamak ve arttırmak, yeni ürün oluşumunda esneklik kazanmak için, yeniliğin öneminin farkındadır. Çalışmanın amacı, Erzurum ilinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin girişimcilik tipi ve yenilik özelliklerini tespit etmektir. Bu amaçla girişimci bireylerin kişiliklerinin girişimciliğe uygunluğu, hangi tip girişimci oldukları, girişimci kabiliyetleri ve girişimciliğin genel yapısı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra çalışmada Erzurum ilindeki KOBİ'lerin yeniliğe yaklaşımı, uygunluğu, yenilikçi faaliyetin farkındalığı tespit edilmeye çalışılmıştır. 404 KOBİ'ye anket uygulanmıştır. Analiz yöntemleri frekans ve Ki-Karedir. Çalışmadaki en önemli sonuç, kendi sermayesiyle iş kuran girişimcilerin, birçoğunun büyüklerinin yaptığı işe devam etmesi ile risk almaktan kaçınan, mevcut koşullarda piyasada yerlerini korumayı sağlayan katılımcıların, girişimciliğin genel şartlarını taşıyamadıkları tespit edilmiştir. Diğer önemli sonuç ise, katılımcı işletmeler, işletmelerinin sınırlı kaynaklarından dolayı yeniliğe gerekli yatırımı yapamamışlardır. Dolayısıyla KOBİ'lerde yeniliğin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a globalizing and shrinking world, Small and Medium-sized Enterprises, which are indispensable for countries, are extremely important both economically and socially. SMEs are important initiatives that are flexible for the economic development and sustainable growth of the countries, adapting to all conditions, returning quickly to the differences, the customer effectively, contributing to employment and improving the financial structure of the country. The main pillars of the business world, entrepreneurs who are seen as an element of dynamism, continue their development with the states exhibiting remedial attitudes with sociological and economic measures. These measures include; is the correction of legal infrastructure and financial infrastructure. Facilitation of support and access to loans, reduction of bureaucracy, provision of freedom of initiative, creation of market economy, continuity of initiatives and the progress of the economy will be ensured. Entrepreneur is aware of the importance of innovation in order to survive and to compete against its competitors, to increase its market share, to use its resources more effectively and efficiently, to reduce the costs of the enterprise, to increase and increase the quality of products and services, to gain flexibility in the formation of new products. The aim of this study is to identify the entrepreneurship type and innovation characteristics of SMEs in Erzurum. For this purpose, the suitability of the personalities of entrepreneurial individuals to entrepreneurship, the types of entrepreneurs, the entrepreneurial abilities and the general structure of entrepreneurship have been determined. In addition, the approach of the SMEs in the province of Erzurum to the innovation, its suitability, the awareness of the innovative activity has been tried to be determined. A questionnaire was applied to 404 SMEs. Analysis methods are frequency and Chi-Square. The most important result of the study, entrepreneurs who start business with their own capital, many of whom continue to do business with the big ones, avoiding taking risks, the current conditions of the market participants to protect their place, the general conditions of entrepreneurship has been found to be unable to carry. Another important result was that the participating enterprises could not make the necessary investment in innovation due to their limited resources. Therefore, it is concluded that there is no innovation in SMEs.