Karaciğere metastatik meme karsinomlarında EGFR gen mutasyonu ve her2 ekspresyonunun prognostik önemi
Prognostic significance of egfr gene mutation and her2 expression in metastatic breast carcinomas of the liver
- Tez No: 534099
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE NUR AKATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: EGFR, HER2, meme karsinomu, karaciğer metastazı, Breast carcinoma, EGFR, HER2, liver metastasis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Karaciğere Metastatik Meme Karsinomlarında EGFR Gen Mutasyonu ve Her2 Ekspresyonunun Prognostik Önemi Amaç: Bu çalışmanın amacı meme kanserlerinin karaciğer metastazlarında EGFR gen mutasyonu, HER2 ekspresyonu ile tümörlerin hormon reseptör durumu ve klinikopatolojik parametreler arasında ilişki olup olmadığını saptamaktır. Gereç yöntem: Çalışmamıza patoloji laboratuarımızda 2011-2018 yılları arasında, morfolojik ve immünohistokimyasal bulgularla, meme karsinomu karaciğer metastazı tanısı almış 41 vaka dahil edilmiştir. Bu vakalarda PCR ile EGFR gen mutasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: PCR ile EGFR gen mutasyonu analizi yapılmış olguların hiçbirinde mutasyon tespit edilmemiştir. Primer meme tümörü HER2 durumu ve ER durumuna ulaşılabilen 23 vaka mevcut olup 9 vakada (%39,1) CerbB2 dönüşümü izlenmiştir ancak istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,197). HER2 skorlamasında, primer meme tümörü negatif iken karaciğer metastazında pozitif olan 2 vaka (%8,7), şüpheli pozitif olan 3 vaka (%13) bulunmaktadır. Primer meme tümörü HER2 ile şüpheli pozitif iken karaciğer metastazında pozitif olan 1 vaka (%4,3), negatif olan 2 vaka (%8,7) tespit edilmiştir. Primer meme tümörü pozitif iken karaciğer metastazında negatif olan vaka mevcut değildir. 4 vakada (%17,4) ER dönüşümü mevcuttur ancak istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=1,000). Primer tümörde ER negatif iken karaciğer metastazında pozitif olan 2 vaka (%8,7), primer tümörde ER ekspresyonu izlenen ve karaciğer metastazında negatif olan 2 vaka (%8,7) bulunmaktadır. Primer meme tümörü ve metastatik tümördeki PR durumu 22 vakada karşılaştırılabilmiştir ve ekspresyonlar arasındaki farklılık istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,002). 10 vakada (%45,5) PR dönüşümü mevcuttur. Primer tümörde PR durumu pozitif iken karaciğer metastazında negatif olan 10 (%45,5) vaka bulunmaktadır, primer tümörde PR durumu negatifken karaciğer metastazında pozitife dönüşen vaka bulunmamaktadır. Sonuçlar: PCR ile EGFR gen mutasyonu analizi yapılmış olup olguların hiçbirinde mutasyon tespit edilmemiştir. İstatistiksel olarak klinkopatolojik parametreler ile EGFR mutasyonu arasında anlamlı sonuç elde edilememiştir. Primer meme karsinomu ile karaciğer metastazları ER, PR, Her2 ekspresyonu açısından karşılaştırıldığında bazı olgularda reseptör dönüşümü olduğu gösterilmiştir. Ancak istatiksel olarak sadece PR dönüşümü anlamlı bulunmuştur (p=0.002).
Özet (Çeviri)
Prognostic Significance of EGFR gene mutation and Her2 Expression in Metastatic Breast Carcinomas of the Liver Aim: The aim of this study was to determine the relationship between EGFR gene mutation, Her2 expression, hormon receptor status and clinicopathological parameters in liver metastases of breast cancers. Materials and Method: This study included 41 patients diagnosed as breast carcinoma liver metastasis, based upon morphological and immunohistochemical findings, in our pathology laboratory from 2011 to 2018. EGFR gene mutation was analysed by PCR in these cases. Results: EGFR gene mutation analysis was performed by PCR and no mutation was detected. Primary breast tumor HER2 status and ER status were reported in 23 cases. HER2 transformation was present in 9 cases (39,1%) but this was not statistically significant (p = 0,197). There were 2 positive cases (8,7%) and 3 equivocal cases (13%) in liver metastasis while the primary breast tumors were negative for HER2 for these cases. One positive case (4,3%) and 2 negative cases (8,7%) were detected for Her2 in liver metastasis while the primary breast tumor was equivocal. There was no negative case in liver metastasis while primary tumor was positive for HER2. ER transformation was present in 4 cases (17,4%) but it was not statistically significant (p = 1,000). Two (8,7%) of the ER negative cases of the primary tumors, became positive for ER in liver metastasis and 2 cases (8,7%) became negative for ER in the liver metastasis that had positive ER expression in the primary tumors. Primary breast tumor PR status was reported in 22 cases and it was statistically significant (p = 0,002). PR transformation was seen in 10 cases (45,5%). There were 10 (45,5%) cases with positive PR expression in the primary tumor that were negative in liver metastasis. There was no case that was negative in the primary tumor and became positive in liver metastasis for PR. Conclusion: EGFR gene mutation was not detected in any of the cases by PCR analysing. Statistically no significant results were obtained between clinicopathological parameters and EGFR mutation. It has been shown to be receptor transformation in some cases when ER, PR, HER2 expression of primary tumors are compared to metastatic ones. However, only PR conversion was statistically significant (p = 0,002).