6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun sahada uygulanması (Erzurum Şeker Fabrikası örneği)
Application of Occupational Health and Safety Law Number 6331 on the field (Erzurum Sugar Factory example)
  1. Tez No: 534098
  2. Yazar: MURAT ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILDIZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: 6331 sayılı kanun, fabrika, çalışanlar, Law No. 6331, factory, employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Araştırma 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun çalışanlar tarafından uygulaması, eksiklerin tespiti, karşılaşılan sorunların çözümleri üzerinde çalışma yapmak üzere planlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Erzurum Şeker Fabrikası'nda yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 240 fabrika çalışanı oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini evrenden gönüllülük esasına bağlı olarak çalışmayı kabul eden 42 fabrika çalışanı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak 35 sorudan oluşan anket yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı ile Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan çalışanların büyük bölümünün tecrübeli çalışanlardan oluştuğu, bunun sonucu olarak İSG kurallarının bilinmesi ve uygulanması noktasında sektördeki diğer tesislere göre daha iyi durumda olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmaya katılan çalışanların 6331 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikler hakkında bilgi sahibi oldukları anlaşılmıştır. İSG eğitimi, kurallara uyma, tehlike ve riskler, iş kazası ve meslek hastalıkları, sağlık kontrolleri konularında birçok eksik uygulamanın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The research is planned to work on the implementation of the occupational health and safety law No. 6331 by the employees, the identification of the deficiencies and the solutions of the problems enNered. Method: The research was carried out in Erzurum Sugar Factory. The universe of the study consisted of 240 factory employees. The sample of the study consisted of 42 factory employees who accepted to work voluntarily. The data collection tool consisted of 35 questions. In the analysis of data, SPSS program and Chi-Square test were used. Findings: It was determined that most of the employees who participated in the study were experienced employees and as a result of this, it was determined that the OHS rules were better and better than other facilities in the sector. Result: It was understood that the employees who participated in the study had knowledge about the Law No. 6331 and related regulations. It has been determined that there are many deficiencies in OHS training, obeying rules, danger and risks, occupational accidents and occupational diseases and health checks.