Destructuring woman in İslam within the context of Bektashi and Mawlawi thought
Bektaşi ve Mevlevi düşüncesi kapsamında İslam'da kadın kurgusunun parçalanması
  1. Tez No: 53420
  2. Yazar: ELİF BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, dervişler, kadmsılığın kurgulanması, döngüsel düşünce, köksap, cemal, Islam, dervishes, construction of femininity, cyclical thought, rhizome, jamal
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışma, hem“İslam'da Kadın”tartışmalarını eleştirel bir biçimde ele almaya hem de bu alanda alternatif bir yaklaşım geliştirmeye yöneliktir. Burada, Bektaşi ve Mevlevi düşünceleri bu alternatif yolun temelini teşkil etmektedir. Çeşitli İslami kadmsılık kurgularından biri, ve bunun uzantıları, dervişlerin döngüsel anlayışlarmdaki sınırsız yolculukları belirleyen aşamalar etrafında örülerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an attempt both to destructure the debates on“Woman in Islam”and to provide an alternative path to follow in discussing the issue. The Bektashi and Mawlawi thoughts provide the base upon which this alternative path is drawn. One of the various Islamic constructions of femininity, as well as its repercussions, is traced here in accordance with the stages that characterize the journey along the cyclical understanding of dervishes.