The Historical development of Welfore Party; Redefinition of tradition
Refah Partisi'nin tarihsel gelişimi; Geleneğin yeniden tanımlanması
- Tez No: 53419
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİDE ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Milli Görüş, Adil Düzen, Çok Hukuklu Toplum Projesi, Köktendincilik, Nakşibendiler. iv, Islamism, National Viewport, Just Order, Multi-juridical social system, Fundamentalism, Nakshibendis. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma Refah Partisinin Türkiye'deki tarihsel gelişimini Cumhuriyet dönemi din-devlet ilişkisine referansla ele almaktadır. İslamcılık ideolojisinin genel hatları açıklandıktan sonra, din-devlet ilişkisinin nasıl kurulduğu ve İslamın bir ideoloji olarak, politik alanda yeniden etkin olmaya başlamasının temel dinamikleri incelenmiştir. Milli Görüş hareketinin ve güçlenen İslamcı söyleminin tarikatlar tarafından oluşturulması Refah Partisini Türkiye'ye özgü bir İslamcı parti olarak ortaya çıkartır. Partinin Nakşibendi İskenderpaşa Dergahıyla olan ilişkisi, ılımlı siyasi konumu, ideolojik söylemi olan“Milli Görüş”ve toplumsal ekonomik modeli olan“Adil Düzen”tarihsel bir bağlamda açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the historical development of the Welfare Party with reference to the relationship of state and religion in Turkey during the republican era. After the general characteristics of Islamism are explained, the question of how the relationship of state and religion was established, and the basic dynamics of the re-rise of Islam in the Turkish political sphere as an effective ideology are evaluated. The formation of the“National Viewpoint”and its strengthening Islamist discourse by the religious orders presents the Welfare Party as an Islamist party special to Turkey. The relationship of the Party with the Nakshibendi Iskenderpaşa Lodge, its moderate political attitude,“National Viewpoint”as its ideological discourse and“Just Order”as its socio-economic model is tried to be analysed within a historical context.