Multiple myeloma tanısı alan hastalarda UCP-2 ve NR3C1 genlerinin tedavi etkinliği ve sağ kalım üzerine etkisi
The effect of UCP-2 and NR3C1 genes on treatment efficacy and overall survival in patients with multiple myeloma
  1. Tez No: 534213
  2. Yazar: İLKNUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Myeloma, UCP-2, NR3C1, Multiple myeloma, UCP-2, NR3C1
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Multiple myeloma (MM), monoklonal hafif ve ağır zincir aşırı üretimine yol açan malign bir plazma hücre diskrazisidir. UCP -2'nin (uncoupling protein-2) malignitelerdeki ekspresyonu; NR3C1'in (neuron-specific glucocorticoid receptor) steroid direnci arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızda UCP-2 ve NR3C1 genine ait fonksiyonel gen varyantlarının MM hastalarında tedavi etkinliği ve sağ kalım üzerine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nde MM tanısı alan 200 hasta ve 200 kontrol grubu alınmıştır. Hastaların % 77,5'ine otolog kemik iliği nakli (OKHN) yapılmıştır. Kişilerin periferik kanlarından elde edilen DNA'lardan UCP-2 ve NR3C1 genlerine ait rs41423247 ve rs659366 varyantları PCR-RFLP yöntemi kullanılarak çalışıldı. Bulgular: Hastaların 5 yıllık total sağ kalımı(OS) % 71, progresyonsuz sağ kalımı(PFS) medyan 43.8 ay olarak tespit edildi. NR3C1 geninin genotip ve allel dağılımının sağlıklı kontrol grup ile MM tanılı grupta benzer olduğu, OS ve PFS üzerine istatiksel olarak etkili olmadığı görüldü. UCP-2'nin AA genotip ve A allel frekansının anlamlı olarak MM arttığı ve MM' ya yatkınlıkta önemli rol oynadığı (5.6 kat risk artışı) ortaya konulmuştur (p:0.001), GG genotipinin sağlıklı grupta daha fazla görüldüğü ve hastalıktan koruyucu bir faktör olduğu istatiksel olarak anlamlı bulunarak saptandı (p:0.013). Sonuç: MM tanılı hastaların OS ve PFS'lerini belirlemek çalışmalar sürmektedir.NR3C1 MM tanısı alanlar ve sağlıklı kontrol grubunda olanlar arasında farklılık göstermemektedir. Bu nedenler MM hastalığındaki steroid direncinin başka bir yol ile oluştuğu düşünülmektedir. UCP-2'nin AA genotipinin hastalığa yatkınlık sağladığı, GG genotipinin hastalıktan koruyucu olduğu saptandı.Gelecekte UCP-2 gen varyantlarının MM prognozunda daha çok yer bulacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Multiple myeloma (MM) is a malignant plasma cell dyscrasia that leads to monoclonal light and heavy chain overproduction. There are studies evaluating the relationship between steroid resistance and neuron-specific glucocorticoid receptor (NR3C1); the expression of UCP -2 (uncoupling protein-2) in malignancies. In our study, we aimed to demonstrate the effect of functional gene variants of UCP2 and NR3C1 on treatment efficacy and survival in MM patients. Method: 200 patients who were diagnosed with MM and 200 healthy persons were included in our study at Bone Marrow Transplantation Unit of Gaziantep University Hematology Department. Autolog bone marrow transplantation (ABMT) was performed in 77.5% of the patients. Rs41423247 and rs659366 variants of UCP-2 and NR3C1 genes from DNA from peripheral blood of individuals were studied by PCR-RFLP method. Findings: The patients 5 years overall survival (OS) was 71% and progression-free survival (PFS) was 43.8 months. The genotype and allele distribution of the NR3C1 gene was similar in the healthy control group and the MM group, and it was not statistically significant on OS and PFS. The AA genotype and A allele frequencies of UCP-2 significantly increased MM and were found to play an important role in the predisposition to MM (5.6 fold risk increase) (p: 0.001). It was determined that GG genotype was more common in healthy group and it was a protective factor (p: 0.013). Conclusion: Studies are underway to determine OS and PFS of patients with MM. NR3C1 does not differ between those diagnosed with MM and those in healthy control group. It is thought that steroid resistance in MM disease is caused by another way. UCP-2 's AA genotype is susceptible to disease, GG genotype was found to be protective against the disease. In the future, we think that UCP2 gene variants will be more involved in MM prognosis.