Yoğun bakım skorlama, mortalite öngörü ve organ yetmezliği skorlama sistemlerinin Türkiye için cerrahi yoğun bakım hastalarında eksternal validasyonu
External validation of intensive care scoring, mortality prediction and organ failure scoring systems for surgical intensive care patients in Turkey
- Tez No: 534214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ALPER KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, hastalık şiddeti, skorlama, mortalite tahmini, eksternal validasyon, critical care, disease severity, scoring, mortality prediction, external validation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dr. Igbal OSMANOV. Yoğun Bakım Skorlama, Mortalite Öngörü Ve Organ Yetmezliği Skorlama Sistemlerinin Türkiye İçin Cerrahi Yoğun Bakım Hastalarında Eksternal Validasyonu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi olarak hazırlanmıştır. Ankara, 2017. Yoğun bakım kritik hastalara yaşamsal önemde tedavilerin uygulandığı bir alandır. Ayrıca yoğun bakımda çok sayıda verinin zaman baskısı altında değerlendirilerek karar verilmesi gerekliliği hata olasılığını artırır. Olanakların sınırlı olması nedeniyle hasta tedavisinin nesnel verilere dayandırılması ve olanakların akılcı kullanılması önemlidir. Bu amaçla objektif hastalık şiddeti skorlaması ve mortalite öngörüsü sistemleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte bu sistemlerin harici doğrulamasının yapılması gerekir. Yoğun bakımda kullanılan prognostik sistemlerin harici doğrulaması amacıyla hastanemiz Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi'nde 26/11/2016-11/04/2017 tarihleri arasında kesitsel bir çalışma yapıldı. Çalışmada APACHE II, APACHE III, SAPS II, MPM II sistemleri yanında, MODS, LODS ve SOFA organ yetmezliği skorlama sistemleri ve TISS-28 skorama sistemi değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 120 hastadan 14'ü (%11,7) mortalite ile sonuçlandı. Ayırt edicilik açısından APACHE III skorunun en iyi performans gösterdiği (ROC AUC 0,915), tüm sistemlerin yeterli düzeyde ayırt ediciliğe sahip olduğu, kalibrasyon açısından tüm sistemlerin kabul edilebilir düzeyde olduğu tespit edildi. Çalışmada yoğun bakımda yatan hasta dağılımının yatış-çıkış kriterlerinden etkilediği ve bunun prognostik sistemlerin performansı üzerinde de etkili olduğu tespit edildi. Mortalitenin esas belirleyicisinin yatış sürecinde ortaya çıkan organ yetmezlikleri, komplikasyonlar ve hastanın tedaviye yanıt olduğu görüldü. Bu nedenle hasta tedavisinin yönlendirilmesinde yatışta hesaplanan mortalite öngörüsünden ziyade günlük organ yetmezliği skorlarının kullanılmasının daha uygun olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Osmanov I. External Validation of Intensive Care Scoring, Mortality Prediction and Organ Failure Scoring Systems for Surgical Intensive Care Patients in Turkey. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in General Surgery, Ankara 2017. Intensive care is a field where vital treatments are applied to critical patients. Also to make decisions by evaluating a large number of data under time pressure in intensive care, increases the probability of error. Because of the limited possibilities patient treatment based on objective data and rational use of possibilities are important. Objective disease severity scoring and mortality prediction systems are used for this purpose. However, external validation of these systems should be performed. A cross-sectional study was conducted at the Department of General Surgery Intensive Care Unit of our hospital between 26/11/ 2016-11 /04/2017 for external validation of the prognostic systems used in ICU. In addition to APACHE II, APACHE III, SAPS II and MPM II, MODS, LODS and SOFA organ failure scoring systems and TISS-28 scoring system were evaluated in the study. Of the 120 patients included in the study, 14 (11.7%) resulted in mortality. It was determined that APACHE III score showed the best performance (ROC AUC 0.915), all systems have sufficient level of discrimination and all systems were acceptable for calibration. It was determined that patient distribution in the intensive care unit was affected by the admission-exit criteria and it was also found to be effective on the performance of prognostic systems in the study. The main determinant of mortality was found to be organ failure, complications, and treatment response in the hospitalization process. For this reason, in the direction of patient treatment, it was concluded that the use of daily organ failure scores would be more appropriate than predicted mortality at admission.