Subklinik mastitisli inek sütlerinden elde edilen staphylococcus aureus izolatlarında bazı toksin genlerinin ve antibiyotik dirençliliğinin incelenmesi
Investigation of some toxin genes and antibiotic resistance in staphylococcus aureus isolations from subclinical mastitism cow milk
  1. Tez No: 534220
  2. Yazar: ERDEM SUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Subclinical mastitis, Staphylococcus aureus, toxin gene, antibiogram, Subklinik mastitis, Staphylococcus aureus, toksin gen, antibiyogram
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada subklinik mastitisli inek sütlerinden elde edilen Staphylococcus aureus izolatlarında önemli toksin genlerinin ve antibiyotik dirençliliğinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmanın materyalini 200 subklinik mastitisli sütten elde edilen 31 adet S. aureus izolatı oluşturdu. Bakteri identifikasyonunun doğrulanmasında ve toksin (eksfoliyatif toksin, Panton-Valentine lökosidin, toksik şok sendrom toksin 1) genlerinin belirlenmesinde polimeraz zincir reaksiyonundan (PZR) faydalanıldı. İzolatların dokuz antimikrobiyal aileye ait dokuz antibiyotiğe karşı duyarlılıkları disk difüzyon yöntemi ile incelendi. S. aureus olarak identifiye edilen 31 izolatın toksin genlerinin PZR ile incelenmesi sonucu izolatların %48,38 (15/31)'inin bu toksin genlerinin en az bir tanesinin bulunduğu gösterildi. Toksin geni taşıyan izolatların %73,3 (11/15) 'ünün eksfoliyatif toksin D geni (etd), %33,3 (5/15)'ünün Panton-Valentine lökosidin geni (luk-PV), %26,6 (4/15)'sının toksik şok sendromu toksini 1 geni (tst-1), %13,3 (2/15)'ünün eksfoliyatif toksin A geni (eta) genlerini taşıdığı belirlendi. Toplam 5 toksin gen profili elde edildi. İzolatların tümü penisilin G'ye karşı dirençli olup; 23'ü (%74,1) çoklu antimikrobiyel dirençli idi. Toplam 9 antibiyotik direnç fenotipi saptandı. Sonuç olarak; materyal alınan işletmede mastitisli ineklerin sütlerinden elde edilen S. aureus izolatlarında çoklu antibiyotik dirençli izolatların varlığı işletmede ciddi bir direnç probleminin bulunduğunu ortaya koymuş ve çeşitli toksin genlerine sahip patojenik S. aureus izolatlarının olması bu hayvanlardan elde edilen sütlerin halk sağlığı açısından potansiyel bir tehdit oluşturabileceğini kanaatini doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate important toxin genes and antibiotic resistance in Staphylococcus aureus isolates from cows milk with subclinical mastitis. Material of the study consisted of 31 S. aureus isolates obtained from 200 subclinical mastitis milk. Polymerase chain reaction (PCR) was used to confirm bacterial identification and to determine toxin (exfoliative toxin, Panton-Valentine leukocidin, toxic shock syndrome toxin 1) genes. The susceptibility of nine isolates to nine antibiotics of nine antimicrobial families was investigated by disk diffusion method. As a result of PCR analysis of toxin genes of 31 isolates detected as S. aureus, 48.38% (15/31) of the isolates had at least one of these toxin genes. Of the isolates containing toxin gene, 73.3% (11/15) had exfoliative toxin D (etd), 33.3% (5/15) had Panton-Valentine leukocidin (luk-PV), 26.6% (4/15) had tst-1, 13%, 3 (2/15) was found to carry the genes of exfoliative toxin A (eta). A total of 5 toxin gene profiles were obtained. All isolates were resistant to penicillin G; 23 (74.1%) were multiple antimicrobial resistant. A total of 9 antibiotic resistance phenotypes were determined. As a result; the presence of multiple antibiotic resistant derived in S. aureus isolates isolated from the milk of cows with mastitis during the operation of the material taken from the cows showed that there is a serious resistance problem in the enterprise and the presence of pathogenic S. aureus isolates with various toxin genes has led to the conclusion that the milk obtained from these animals can pose a potentially threat to public health.