Antagonist protokol ile uyarılmış intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) sikluslarında elde edilen oosit başına düşen estradiol seviyesinin embriyo kalitesi ve canlı doğum oranı üzerine etkisi
Effect of estradiol level per oocyte obtained in anticystprotocol-induced intracytoplasmic sperm injection (ICSI) cycle on embryo quality and live birth rate
  1. Tez No: 534228
  2. Yazar: EMİNE UMDE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ESİNLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Östradiol, Antagonist Protokol, İnfertilite, Gebelik Oranları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızın materyalini 2010 – 2016 tarihleri arasında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kliniği'nde intrasitoplazmik mikro enjeksiyon (ICSI) uygulanan 1315 olgu oluşturdu. Çalışmaya yaşları 20-35 arasında olan, en az bir yıldır korunmasız cinsel ilişki sonucunda gebelik elde edememiş ve yardımcı üreme teknik (YÜT) endikasyonu olarak infertilite nedenlerinden herhangi birine sahip olan, daha önce YÜT siklusu denenmiş veya denenmemiş hastalar dahil edildi. Hastalar hCG günü bakılan estradiol seviyelerinin toplanabilen oosit sayısına oranına göre 5 gruba ayrıldı. E2/Oosit oranı 400 olanlar Grup 5 şeklinde sınıflandırıldı. Çalışmamızın sonucunda; Hastaların yaş ortalaması en düşük Grup 1'de, en yüksek Grup 5'te saptanmıştır. Hastalara adetin 3. günü bakılan bazal USG de sayılan antral folikül sayıları en fazla Grup 2 ve 4'te saptanmıştır. Hastalara Hcg günü bakılan USG de tespit edilen 17 mm ve üzeri folikül sayısı en fazla Grup 3'te saptanmıştır. Hastalardan toplanan M2 fazındaki oosit sayısı açısından gruplar arası anlamlı fark saptanmıştır. En fazla M2 oosit Grup 2'de toplanmıştır. Hastalardan toplanan immatur oosit sayısı M2 faz oosit sayısı gibi en fazla 2. Grupta toplanmış ve diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Elde edilen embriyolardan 2. gün 4 ve üzeri hücre içerenlerin ortalama sayısı ve 3. Gün >7 ve üzeri hücre içerenlerin ortalama sayısı en fazla Grup 2'de bulunmuştur ve diğer gruplara göre anlamlı fark saptanmıştır. Hastalara embriyo transfer edilme oranları en fazla Grup 2'de (%90) ve en düşük Grup 5'te (%74) şeklindedir. Hastaların klinik gebelik sonuçları en az Grup 5'te (%38,9) izlenmiştir. Bu gebeliklerin Grup 1'de %73,1'i , Grup 2'de 76,5'i, Grup 3'te%81,4'ü, Grup 4'te %75'i ve Grup 5'te %77,1'i canlı doğumla sonuçlanmıştır. Hastaların tedavi monitorizasyonu sırasında ve sonrasında OHSS nedeniyle hospitalize edilme oranları en fazla ve Grup 5'te (%6,4) ve en az Grup 4'te (%1,3) izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The material of our study was composed of 1315 patients who underwent intracytoplasmic microinjection (ICSI) between 2010 and 2016 at Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology. Patients in our study who have had at least 20 -35 years of age, who have had at least one year of unprotected sexual intercourse and who have had any of the causes of infertility as an indication for assisted reproductive technique (ART), have previously tried or have not tested ARC cycles. Patients were divided into 5 groups according to the ratio of estradiol levels on hCG date to the number of collectable oocytes. E2 / Oocyte ratio