GnRH antagonist protokol uygulanan hastalarda ovulasyon tetiğinde hCG kullanımı ile hCG ve GnRH agonisti uygulamasının IVF sonuçlarına (toplanan oosit sayısı, mıı oosit sayısı, fertilizasyon oranı, implantasyon oranı, canlı doğum oranı) etkisi
Reproductive outcomes after human chorionic gonadotropin compared with human chorionic gonadotropin with gonadotropin-releasing hormone agonist for the induction of final oocyte maturation in gnrh antagonist cycles
  1. Tez No: 551890
  2. Yazar: FATMA CEREN GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZEKİNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: GnRH antagonist protokol, Dual tetikleme, Son oosit maturasyon, GnRH agonist, Ovaryan stimülasyon, GnRH antagonist protocol, Dual trigger, Final oocyte maturation, GnRH agonist, Ovarian stimulation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; gonodotropin salgılatıcı hormon antagonisti kullanılan sikluslarda son oosit maturasyonunda insan koryonik gonadotropin (hCG) ile gonodotropin salgılatıcı hormon agonisti (GnRHa) kullanımının in vitro fertilizasyon/ intrasitoplazmik sperm enjeksiyon sonuçlarına etkisini araştırmaktır. Kurgu: Retrospektif çalışma Çalışmanın yapıldığı yer: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Üreme Tıbbı ve İnfertilite Ünitesi Tüp Bebek Merkezi'nde gerçekleştirildi. Materyal ve Metod: Çalışmamıza, 1 Aralık 2017 ve 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında GnRH antagonist protokolü uygulanmış 41 yaş ve altı kadınlar dahil edilmiştir. Son oosit maturasyonunda hCG ile birlikte GnRHa uygulanmış olanlar (dual) ve yalnız hCG uygulanmışlar olarak iki grup oluşturuldu. Çalışmaya dahil edilen 295 kadının 111'i hCG gubunda, 184'ü dual grubunda incelendi. Çalışmaya başlamadan Akdeniz Üniversitesi Etik Kurul Komitesi onayı alındı. Sonuçlar: Genel karakteristik özellikler bakımından gruplar arası fark bulunmamaktadır. Çalışmamızda elde edilen total oosit sayısı (P = 0,085), matur oosit sayısı (P = 0,092), ve fertilizasyon oranı (P = 0,792) açısından dual ve hCG grupları arasında fark bulunmadı. İyi kalite embriyo sayısı dual trigger uygulanan hasta grubunda yüksek bulunmasına rağmen (P = 0,002) klinik gebelik ve canlı doğum oranları açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Dual trigger uygulanıp canlı doğum yapan hastalarda erkek bebek oranı hCG grubuna göre daha fazla bulunmuştur (P = 0,008). Yorum: Son oosit maturasyonunda dual trigger kullanımı canlı doğum oranlarını değiştirmemiştir fakat embriyo sayısı ve kalitesi üzerinde olumlu etkisi izlenmiştir. Bu sonuçlarını doğrulamak için geniş hasta grubu içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate whether dual triggering of final oocyte maturation with a combination of gonadotropin-releasing hormone agonist (GnRHa) and human chorionic gonadotropin (hCG) can improve in vitro fertilization/intracytoplasmic sperm injection (IVF/ICSI) outcomes in gonadotropin-releasing hormone antagonist cycles. Design: Retrospective study. Setting: Akdeniz University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, IVF (in vitro fertilization) unit. Material and method(s): This retrospective cohort study included women aged up to 41 years who underwent IVF/ICSI under GnRH antagonist protocol, between December 1 2017 and May 31 2018. Patients were grouped by whether oocyte maturation was triggered with GnRHa plus hCG (dual) or hCG alone. Study population included 295 women; 111 women who received hCG trigger and 184 women who received dual trigger. The study was approved by the ethics committee of, Faculty of Medicine, Akdeniz University. Result(s): There was no difference in baseline demographics of patient receiving hCG or hCG plus GnRHa. The study showed statistically insignificant differences between dual group versus hCG group in terms of the number of oocytes retrieved (P = 0,085), the number of mature oocytes (P = 0,092), fertilization rate (P = 0,792). The number of high-quality embryos (P = 0,002) was higher with dual group compared with hCG-only group, nevertheless, the clinical pregnancy and the live delivery rate did not differ significantly between the groups (P = 0,826). Male sex rate within live delivery was higher in dual trigger group compare with hcg-only group (P = 0,008). Conclusion(s): Dual trigger of oocyte maturation was associated with no change in the live delivery rate but was associated with improvements in the quantity and quality of embryos. More prospective studies involving large patient groups are needed to verify the results of this study.