Antalya ili kumluca ilçesi örtüaltında yetiştirilen domateslerde görülen fungal hastalıkların tespiti
Determination of fungal diseases on tomatoes in greenhouse kumluca district of Antalya province
  1. Tez No: 534252
  2. Yazar: HATİCE DENİZ BAŞYARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Fungal Hastalıklar, Örtüaltı, Kumluca, Antalya, Tomato, Fungal diseases, Greenhouse, Kumluca, Antalya
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma Antalya İli Kumluca İlçesi örtüaltı domates üretim alanlarında görülen fungal hastalıklar ve bunların yaygınlık, bulunuş ve hastalık şiddeti oranlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için 2012-2013 ve 2013-2014 üretim sezonunda üst üste iki yıl toplam 920 adet serada hastalık survey çalışması yapılmıştır. Yapılan survey çalışmaları sonucu Kumluca örtüaltı domates üretim alanlarında Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici, Fusarium solani, Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani, Alternaria solani, Alternaria alternata, Phytopthora infestans, Fulvia fulva , Leveillula taurica ve Botrytis cinerea gibi fungal etmenlerin varlığı tespit edilmiştir.Tespit edilen fungal etmenlerin yaygınlık oranları sırasıyla %17,98, %4,28,%9,45, %14,33, %13,44, %17,85,%6,46, %46,66, %57,12,%80,71 oranında bulunurken,bulunuş oranları yine sırasıyla %20,65, %11,10 ,%9,07, %14,72, %17,82, %22,21, %34,50, %63,47, %64,57, %78,78, olarak belirlenmiştir. Hastalık şiddeti bakımından en yüksek değer %61,38 ile Phytopthora infestans için tespit edilirken, en düşük değer %9,02 ile Fulvia fulva için bulunmuştur. Kumluca ilçesi örtüaltı domates üretim alanlarında tespit edilen hastalıkların genel bulunuş, yaygınlık ve hastalık şiddeti oranları sırasıyla %33,69, %26,83. ve %33,51 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the occurrence, prevalence and severity of fungal diseases in tomato greenhouses of Kumluca/Antalya. For this purpose, a total of 920 greenhouse surveys were performed during 2012-2013 and 2013-2014. As a result of the surveys; Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici, Fusarium solani, Verticillium dahliae, Rhizoctonia solani, Alternaria solani, Alternaria alternata, Phytopthora infestans, Fulvia fulva , Leveillula taurica and Botrytis cinerea determined in those areas.The prevalence rates of fungi were 17,98%, 4,28%,9,45%, 14,33%, 13,44%, 17,8% , 6,46%, 46,66% , 57,12% and 80,71% while the occurence of the fungi were 20,65% , 11,10%, 9,07% ,, 14,72% , 17,82%, 22,21% , 34,50, 64,47% , 64,57% 78,78% respectively. The highest ratio of the disease severity was 61,38% for P. infestans while the lowest ratio was found for F. fulva with 9,02%. The occurence, prevalence and disease severity rates of the diseases were determined as 33,69%, 26,83%, and 33.51% respectively in this district.