Gebelikte diyabetik sınırlarda olmayan hipergliseminin yenidoğana etkileri
Neonatal consequences of non-diabetic hyperglycemia
- Tez No: 534284
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Maternal hyperglycemia, neonatal complications, glucose tolerance test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Gestasyonel diyabet tanı kriterlerini karşılamayan hiperglisemi önemli oranda anne grubunu etkilemekte ve yenidoğan komplikasyonlarına yol açmaktadır. Çalışmamızda GDM tanısı almayan gebelerde OGTT plazma glukoz değerleri ile yenidoğan komplikasyonlarını karşılaştırmak ve komplikasyon riskini öngörmede tanısal değeri olabilecek plazma glukoz değerlerini gösterebilmek amaçlanmıştır. Çalışmaya GÜTFH' de takip edilen ve IADPSG 2010 önerileri ile GDM tanısı almayan gebeler dahil edilmiştir. Komplikasyonlardan primer olarak LGA doğum, bebekte hipoglisemi gelişimi, makrozomiye bağlı sezaryen endikasyonuna bakılırken sekonder olarak SGA doğum, prematürite, YDYBÜ (polisitemi, hiperbilirubinemi, solunum sıkıntısı, konjenital malformasyon, asfiksi) yatışı değerlendirilmiştir. Toplamda 354 gebe ve yenidoğan çalışmaya dahil edilmiştir. Komplikasyonlar karşılaştırmalı analizlerde incelendiğinde; LGA, hipoglisemi, makrozomiye bağlı sezaryen, prematürite ve polisiteminin yüksek plazma glukoz seviyeleri ile anlamlı ilişkisi saptanmıştır. Fakat hiperbilirubinemi, YDYBÜ yatışı ve SGA doğum ile anlamlı ilişki bulunmamıştır. Çok değişkenli regresyon analizlerinde açlık plazma glukoz değerinin polisitemi üzerine, OGTT 1. saat plazma glukoz değerinin LGA ve hipoglisemi üzerine, OGTT 2. saat plazma glukoz değerinin ise prematürite üzerine anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. LGA doğan ve hipoglisemi gelişen bebeklerin annelerinin gebelik öncesi VKİ anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Yapılan regresyon analizinde gebelik öncesi VKİ ve gebelikteki kilo alımının LGA üzerine anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. OGTT' de komplikasyon riskini öngörmek için yapılan ROC analizlerinde tanısal anlam taşıyacak sensitivite ve spesifitede plazma glukoz değeri saptanmamıştır. Hiperglisemik anne bebekleri, anne GDM tanısı almasa bile yenidoğan komplikasyonları açısından artmış risk altındadır. GDM tanısı almayan hiperglisemik annelerin gebelik öncesi VKİ ile gebelikteki kilo alımı kontrol altında tutularak ve gebelik süresince kan şekerini düşürmeye yönelik önlemler alınarak komplikasyon riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Hyperglycemia that does not meet the diagnostic criteria of gestational diabetes affects a significant group of pregnant women and leads to many neonatal complications. Our aim in this study is to see if there is a statistically significant difference between the OGTT glucose level of pregnant women who do not meet the diagnostic criteria of GDM and their babies' neonatal complications and to see if the plasma glucose levels can be used to predict the complication risk. A group of pregnant women who were not diagnosed with GDM based on the recommendations by IADPSG 2010 were followed at Gazi University Hospital. Primary complications were birth weight above the 90th percentile for gestational age (LGA), neonatal hypoglycemia and cesarean section due to macrosomia. Secondary complications were below the 10th percentile for gestational age (SGA), premature delivery (before 37 weeks of gestation), need for intensive neonatal care (polycythemia, hyperbilirubinemia, respiratory problems, congenital malformations, neonatal asphyxia). A total of 354 pregnant women and their babies were included in the study. In comparative analysis the following complications were analyzed; LGA, hypoglycemia, cesarean section due to macrosomia, premature delivery and polycythemia were found to have a significant association with high plasma glucose levels. However, there was no significant association between hyperbilirubinemia, need for intensive neonatal care and SGA. In multivariate regression analysis, fasting plasma glucose level was found to have a significant effect on polycythemia of OGTT, 1 st hour plasma glucose level on LGA and hypoglycemia, 2 nd hours plasma glucose level on prematurity. The pregravid body mass index (BMI) of the mothers of the babies with LGA and hypoglycemia were found to be significantly higher. No significant specificity and sensitivity levels were found to predict the association between the risk of complications and the OGTT plasma glucose levels after ROC analysis. Infants with hyperglycemic mothers are at increased risk of neonatal complications, even if their mothers are not diagnosed with GDM. The risk of complications can be reduced by an appropriate BMI before pregnancy and weight gain in pregnancy and by reducing the plasma glucose level during pregnancy of hyperglycemic mothers.