The Effects of military interventions on the Turkish municipal system: An analysis of 1960, 1971 and 1980 military coups
Askeri müdahalelerin Türk belediyecilik sistemi üzerindeki etkileri: 1960, 1971 ve 1980 askeri darbelerinin bir incelemesi
- Tez No: 53429
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KOREL GÖYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Askeri Müdahaleler, Askeri Darbe, Belediyecilik Sistemi, Yasal Çerçeve, Anayasal Çerçeve, Siyasa Etkinliği VI, Military Interventions, Coup d'etat, Municipal System, Legal Framework, Constitutional Framework, Policy Effectiveness IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz ASKERİ MÜDAHALELERİN TÜRK BELEDİYECİLİK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: 1960, 1971 VE 1980 ASKERİ DARBELERİNİN BİR İNCELEMESİ Dorman, Arslan Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Korel Göymen Haziran 1996, 129 sayfa Bu çalışma, askeri müdahalelerin Türk Belediyecilik Sistemi üzerindeki etkilerini incelemiştir. Türk belediyelerinin çalıştığı Anayasal ve yasal çerçevedeki değişikliklerin yanısıra, askerlerin siyasi hayata girmelerinin yolları ve araçları da tartışılmıştır. Bu amaçla, çalışma askerlerin siyasi sürece müdahale etmelerinin nedenlerini araştırmış ve askerlerin algılanmış siyasi rollerinin ne olduğu, neden ve nasıl müdahale ettikleri, kurdukları rejimin ne tür bir rejim olduğu gibi soruları yanıtlamaya çalışmıştır. Çalışma, bu soruların yanıtlanmasından sonra, her askeri müdahalenin Türk belediyecilik sistemi üzerindeki etkilerine ilişkin bilgi sunmayı amaçlamıştır. Belediyecilik sisteminin temel yasal çerçevesindeki değişiklikleri tanımlamanın yanında, askeri müdahalelerin yerel politika üzerindeki etkileri de araştırılmıştır.Askeri müdahalelerin belediyecilik sistemi ve yerel politika üzerindeki etkileri saptandıktan sonra, çalışma, askerlerin iktidardaki siyasa etkinliklerini ölçmeyi amaçlamıştır. Askerlerin siyasa etkinlikleri, hedefledikleri değişikliklere karşın elde ettikleri sonuçların bir fonksiyonu olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma askeri müdahalelerin Türk belediyecilik sistemi üzerinde birtakım etkileri olduğunu fakat temel yasal çerçevenin esas olarak aynı kaldığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF MILITARY INTERVENTIONS ON THE MUNICIPAL SYSTEM OF TURKEY: AN ANALYSIS OF 1960, 1971 AND 1980 MILITARY COUPS Dorman, Arslan M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Korel Göymen June 1996, 129 pages This thesis analyzes the effects of the military interventions on the Turkish municipal system. Changes in the Constitutional and legal framework within which the Turkish municipalities operate is described alongside military's ways and means of involvement in political life. To do this, the study traces the motives behind the military's intervention in the political process and seeks to answer questions such as what is the military's perceived role in politics, why and how they intervene, what kind of regime they install. Having answered these questions the study will seek to provide information for each of the interventions regarding their effects on the 111municipal system of Turkey. This thesis will also trace the impact of military interventions on local politics besides describing the changes occurred in the fundamental legal framework of the municipal system. After presenting the effects of the interventions on the municipal system and local politics the study will try to measure the policy effectiveness of the soldiers when in power. The degree of effectiveness of the soldiers will be stated as a function of their accomplishments versus their prescribed aims. This study concludes that the military interventions have had some effects on the municipal system of Turkey, however the fundamental legal framework remained essentially the same.