Urban transportation policies in Ankara with special emphasis on car ownership and car use
Araba sahipliği ve araba kullanımı çerçevesinde Ankara'da kentsel ulaşım politikaları
- Tez No: 53430
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, Public Administration, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Araba Sahipliği, Araba Kullanımı, Kentsel Ulaşım Politikaları, Kentsel Arazi Kullanım Politikaları IV, Car Ownership, Car Use, Urban Transportation Policies, Urban Land-Use Policies. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz ARABA SAHİPLİ?İ VE ARABA KULLANIMI ÇERÇEVESİNDE ANKARA'DA KENTSEL ULAŞIM POLİTİKALARI Babalık, Ela Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Ağustos 1996, 162 sayfa Bu tez, Türkiye'de ve Ankara'da araba sahipliği ve araba kullanımı olgusunu incelemektedir. Kentlerde yaygın araba kullanımından kaynaklanan ulaşım sorunları, pek çok gelişmiş ülke tarafından yaşanmış ve Üçüncü Dünya ülkeleri tarafından yaşanmaktadır. Türkiye ve Ankara, kentlerde yaygın araba kullanımının yeni yaşanmakta olduğu, ancak araba kullanımındaki artışın çok hızlı olduğu bir dönemdedir. Bu koşullar, Ankara'nın yakın gelecekte, benzer kentsel ulaşım sorunlarıyla karşılaşabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada, Türkiye genelinde ve Ankara kenti özelinde kentsel ulaşım göstergeleri ve politikaları, Avrupa ülkeleri ve Üçüncü Dünya kentleriyle karşılaştırılarak incelenmiştir. Bu karşılaştırmalı inceleme doğrultusunda Türkiye ve Ankara'da araba kullanım eğilimleri ile buna bağlı kensel sorunların dünya ülkeleriyle karşılaştırıldığında ne boyutta olduğu belirlenmiştir. Ulusal ulaşım politikaları ile Ankara kentinin kentsel ulaşım politikaları ve projelerinin ele alınmasıyla, araba kullanımı nedeniyle gelişmiş ülkelerin yaşadıkları kentsel ulaşım sorunlarının Ankara'da da yaşanıp yaşanmayacağı; Ankara'daki kentsel ulaşım politikalarıyla, araba kullanımının artışının önlenip önlenemeyeceği sorularına yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN TRANSPORTATION POLICIES IN ANKARA WITH SPECIAL EMPHASIS ON CAR OWNERSHIP AND CAR USE Babalık, Ela M.S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Ali Türel August 1996, 162 pages This thesis analyzes the issue of car ownership and car use in Turkey and particularly in Ankara. Urban transport problems that are caused by high levels of car use have been experienced by many of the developed countries and are being experienced by the Third World Countries. Turkey and Ankara is at the initial phases of extensive car use; however the increase in car use levels is very significant. These conditions reveal that Ankara may face with similar urban transport problems, in the near future. In this study, urban transport indicators and policies in Turkey, particularly in Ankara are observed in comparison with the European countries and Third World cities. Through this comparative analysis, car use trends in Turkey and in Ankara and the dimensions of the associated problems are determined in comparison with the world countries. With the analysis of the national transport policies in Turkey and urban transport policies in Ankara, it is questioned if Ankara will face with similar urban transport problems that the cities in developed countries have experienced due to extensive car use, or will the urban transport policies in Ankara be able to prevent the increasing trend of car use in the city.