Kosova Vilayeti'nde milliyetçilik hareketleri (1902-1912)
National movements in the Province of Kosovo (1902-1912)
- Tez No: 534300
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Balkan, Arnavut, Milliyetçilik, Ayaklanma, Kosovo, Balkan, Albanian, Nationalism, Uprising
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezde 1902-1912 yılları arasında Kosova Vilayeti'nde ortaya çıkan tüm milliyetçilik hareketleri ele alınacaktır. Balkan milliyetçilikleri bağlamında ele alınan bu hareketler, Balkan milliyetçilerin bir çok planında odak konusu olan Kosova Vilayeti sınırları ile sınırlandırılmıştır. Herkesin Kosova üzerine tarihsel ve manevi haklarına sahip olduğunu iddia ettiği bir dönemde bu bölge, bir çok milliyetçi hareketin çıkarlarının çatıştığı bir bölge haline gelmiştir. Bu tez çalışması yaşanan çatışmaları incelemiştir. Özellikle de, Kosova'da çoğunluk olan ve dolayısıyla kilit aktör durumuna gelen Arnavutlar arasındaki ideolojik ayrışmalara odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to show nationalism movements based on events that took place in Kosovo Province during a period of ten years (1902 - 1912), the movement of thought based on ethnic elements and the influence of these developments on the Albanian element. The Nationalist Movements in the Kosovo province showed a development under the religious umbrella rather than the ethnic element. Viewed in ethnic terms, Albanians, Serbs, Turks, Bulgarians and other ethnic groups lived in the Province of Kosovo. These ethnic groups were part of great religions such as Islamic, Christian-Catholic, Christian-Orthodox, and Jewish. In this study demographic structure and distribution of population will be investigated during the period mentioned above by considering Religious and Ethnic element in this Province.