Çocukluk çağında astım atağını tetikleyici faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors triggering asthma attack in childhood
- Tez No: 534301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE TOYRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım, atak, tetikleyici faktörler, asthma, attack, triggering factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Hematoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Akut astım atakları, çocukluk çağındaki hastane başvuruları ve yatışı için en yaygın nedenlerden biridir. Astım atağı nedeni ile hastane başvurusu olan astımlı hastalar gelecekteki ataklar için daha yüksek risk altındadır ve herhangi bir ciddi akut atak yaşamı tehdit edici solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Astım ataklarının önlenmesi hastanın akciğer fonksiyon kaybı gibi morbiditelerin engellenmesi, kendisinin ve ailesinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve maddi yükün azaltılması açısından önemlidir. Erişkin hastalardaki astım atak tetikleyicileri ile çok sayıda çalışma bulunurken, çocukluk çağında astım atağı ile başvuran hastalarda tetikleyici faktörler ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma ile çocukluk çağında astım atağı tetikleyici faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Alerji polikliniğinde astım tanısı almış ve en az 1 yıldır astım tanısı ile takip edilen 2-18 yaş arasında, hastanemiz acil ve alerji polikliniklerine akut astım atağı ile başvuran hastalar incelenmiştir. Hastaların sosyodemografik özellikleri, yaşanılan ev koşulları, atak öncesi durumları ve tedavi-takip uyumları sorgulandı. Başvurudaki atak şiddeti, laboratuvar veriler ve vital bulguları kaydedildi. Çalışmamız kesitsel bir çalışmadır. Çalışma kriterlerimize uygun 211 hasta incelenmiştir. Çalışmamıza katılan hastaların 132'si (%62,6) erkektir. Hastaların 149'unda (%70,6) olası tetikleyici faktör olarak solunum yolu enfeksiyonu saptanmış olup tüm yaş grupları, ırk, mevsim ve cinsiyette en sık etkendir. Diğer tetikleyiciler incelendiğinde hastaların 55'inde (%26) irritan madde, 142'sinde (%67,2) sigara, 50'sinde (%23,6) alerjen maruziyeti, 30'unda (%14,2) stres faktörleri saptanmıştır. Otuz yedi hastada (%17,5) enfeksiyon ve irritan maruziyeti, 34'ünde (%16,1) enfeksiyon ve alerjen maruziyeti, 21'inde (%9,9) enfeksiyon ve stres, 102'sinde (%48,3) enfeksiyon ve sigara, 12'sinde (%5,6) alerjen ve irritan maruziyeti, 29'unda (%13,7), 38' sinde (%18) irritan madde ve sigara, 18'inde (%8,5) sigara ve stres, 8'inde (%3,7) stres ve alerjen maruziyeti birlikte bulunmuştur. Çalışmamızda orta/ağır ataklarda solunum yolu enfeksiyonunun tetikleyici olma sıklığının hafif ataklardan daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p:0,030). Atak öncesi alerjen maruziyeti bulunan hastalarda ise hafif atakların daha sık olduğu saptanmıştır (p:0,041). Astım ilaçlarını düzenli kullanmayan hastalarda alerjen maruziyetinin daha sık etken olduğu saptanmıştır (p:0,030). Okula giden hastalarda alerjen maruziyetinin daha fazla olduğu saptanmıştır (p:0,021). Astım ataklarında tetikleyici faktörlerin bilinmesi gerekli önlemlerin alınarak atakların önlenmesi, atak şiddetinin azaltılması, ilerleyen yıllarda akciğer fonksiyon kaybı gelişiminin önlenmesi ve hasta ve ailesinin maddi/ manevi yaşam kalitesinin artması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Acute asthma exacerbations are one of the most common causes of hospital admissions and hospitalization in childhood. Asthma patients with hospital admissions due to stroke attack are at higher risk for future attacks and any serious acute attack can progress to life-threatening respiratory failure. Prevention of asthma attacks is important to prevent morbidity such as loss of lung function and to improve the quality of life of his / her family and to reduce the financial burden. While there are many studies with asthma attack triggers in adult patients, there are limited studies about the triggering factors in patients presenting with asthma attack in childhood. The aim of this study was to investigate the factors triggering asthma attack in childhood. The patients who were admitted to the emergency and allergy outpatient clinics with an acute asthma attack between the ages of 2 and 18 years were examined. Sociodemographic characteristics of the patients, home conditions, preattack conditions and treatment-follow-up compliance were questioned. The severity of the attack, laboratory data and vital signs were recorded. Our study is a crosssectional study. A total of 211 patients were evaluated. 132 (62.6%) of the patients were male. Of the patients, 149 (70.6%) had respiratory tract infection as a possible triggering factor and the most common factor in all age groups, race, season and sex. When the other triggers were examined, 55 of the patients (26%) were irritant, 142 (67.2%) were smoking, 50 (23.6%) were allergen exposure and 30 (14.2%) were stress factors. Infection and irritant exposure in thirty-seven patients (17.5%), infection and allergen exposure in 34 (16.1%), infection and stress in 21 (9.9%), and 102 (48.3%) infection and smoking, 12 (5.6%) allergen and irritant exposure, 29 (13.7%), 38 (18%) irritant substance and cigarette smoking, 18 (8.5%) smoking and stress, stress and allergen exposure were found together in 8 (3.7%). In our study, it was observed that the frequency of triggering of respiratory tract infection was higher than mild attacks in moderate / severe attacks (p: 0,030). Mild exacerbations were found to be more frequent in patients with pre-attack allergen exposure (p: 0.041). Allergen exposure was found to be more frequent in patients who did not regularly use asthma medications (p: 0,030). Allergen exposure was found to be higher in patients attending school (p: 0,021). It is important in order to prevent the attacks, to reduce the severity of the attack, to prevent the development of lung function loss in the following years and to increase the material / spiritual quality of life of the patient and his family by taking necessary precautions in asthma attacks.