Hekimlerde mesleki tükenmişlik düzeyi ile iş doyumu arasındaki ilişki
The relationship between occupational burnout level and job satisfaction in physicians
- Tez No: 534305
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA AKBIYIK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Hekimler, İş Doyumu, Mesleki Tükenmişlik, Physicians, Job Satisfaction, Occupational Burnout
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışma, doktorlarda mesleki tükenmişlik düzeyi ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 1 Haziran 2018-25 Kasım 2018 tarihleri arasında çalışmaya katılmaya gönüllü 581 hekimle yapılmıştır. Hekimlere sosyodemografik veri formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Cinsiyet, yaş, branş, unvan, idari görev varlığı, meslekteki yıl, aylık nöbet sayısı değişkenleriyle gruplar oluşturularak, her bir grup için Maslach ve Minnesota skorları hesaplanmıştır. Alınan veriler IBM SPSS 23 ile değerlendirilmiştir Tükenmişlik ve iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda; tükenmişliğin alt boyutlarıyla iş doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. İş doyumunun azalmasıyla tükenmişliğin alt boyutlarından duygusal tükenme ve duyarsızlaşmada artma, kişisel başarı hissinde ise azalma görülmektedir. Yaş, meslekte geçirilen süre ve unvan arttıkça tükenmişliğin azaldığı, nöbet sayısı arttıkça tükenmişliğin arttığı görülmektedir. İdari görev varlığında tükenmişliğin azaldığı ve iş doyumunun arttığı görülmüştür. Unvan arttıkça da iş doyumunun arttığı görülmüştür. Temel bilimlerde çalışan hekimlerin tükenmişliği, dahili ve cerrahi bilimlerde çalışan hekimlere göre duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutlarında anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. sonuç: Tükenmişlikle iş doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Meslekte geçirilen süre, deneyim ve kıdem arttıkça tükenmişliğin azaldığı görülmektedir. Aylık nöbet sayısında sınırlamalar yapılması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi asistan hekimlerde tükenmişliği azaltmada ve iş doyumunu arttırmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to reveal the relationship between occupational burnout level and job satisfaction in physicians. Materials and Methods: The study was carried out between 1 June 2018-25 November 2018 at Dışkapı Yıldırım Beyazıt and Training and Research Hospital with 581 physicians who volunteered to participate in the study. The sociodemographic data form, Maslach Burnout Inventory and Minnesota Job Satisfaction Scale were applied to physicians. For each group, Maslach and Minnesota scores were calculated by creating groups with gender, age, branch, title, administrative task presence, year of occupation, number of monthly night duty. The data were evaluated with IBM SPSS 23. Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between burnout and job satisfaction. Results: In our study; a negative relationship was found between the sub-dimensions of burnout and job satisfaction. With the decrease in job satisfaction, emotional exhaustion and depersonalization increases, while the level of personal accomplishment decreases. It is observed that burnout decreases as age, the time spent in the profession and title increase, and burnout increases as night duty increase. It was observed that burnout decreased and job satisfaction increased in the presence of administrative duty. Job satisfaction increased as the title increased. The burnout of physicians working in basic sciences was found to be significantly lower in the emotional exhaustion and depersonalization sub-dimensions compared to the physicians working in internal and surgical disciplines. Conclusion: There is a negative correlation between burnout and job satisfaction. As the time spent in the profession, experience and seniority increase, burnout decreases. Limitations in the number of monthly night duty and improvement of working conditions can be effective in decreasing burnout in job assistants and increasing job satisfaction.