Hatay ilinde bulanan acil servis hekimlerinin anksiyete, depresyon düzeyleri ve mesleki doygunluk durumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors affecting anxiety, depression levels and professional satisfaction of emergency department doctors in Hatay
  1. Tez No: 754219
  2. Yazar: VEYSEL KARANİ BELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, acil hekimi, tükenmişlik, depresyon, Job satisfaction, emergency physician, burnout, depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Kötü yönetim, ekonomik sıkıntılar ve olumsuz işyeri şartları gibi sorunlar hekimlerde düşük iş doyumuna, depresyona ve tükenmişlik hissine neden olabilmektedir. Bu çalışmada acil hekimlerinin iş doyumu, tükenmişlik ve depresyon düzeylerinin belirlenmesi hedeflendi. Yöntem: Çalışmamızın evrenini Hatay'da görev yapan tüm acil hekimleri ve acil tıp asistanları oluşturmakta olup evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Katılımcılara online anket aracılığıyla iş doyumu ölçeği, Maslach tükenmişlik ölçeği ve Beck depresyon ölçeği uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 22.0 paket programı uygulandı. Bulgular: Araştırmamıza katılan 161 acil hekiminin %53,4'ü erkek olup yaş ortalaması 30,1±7,3'tür. Hekimlerin %44,1'inde düşük iş doyumu, %12,4'ünde yüksek duygusal tükenme, %22,4'ünde yüksek duyarsızlaşma ve %9,3'ünde şiddetli depresyon olduğu tespit edildi. Gelir düzeyi fazla olan hekimlerde iş doyumunun anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,001). Devlet hastanesinde çalışanlarda orta ve yüksek duygusal tükenmenin %53,7, üniversite hastanesinde çalışanlarda %20,0 olduğu tespit edildi (p=0,034). Sigara kullananlarda orta ve şiddetli depresyon düzeyinin %58,5, kullanmayanlarda %40,7 olduğu görüldü (p=0,005). Sonuçlar: Araştırmamızdaki hekimlerin iş doyumu, tükenmişlik ve depresyon düzeyleri ile gelir, sigara, takdir edilme ve meslekten memnuniyet arasında önemli bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Problems such as poor management, economic difficulties and negative workplace conditions can cause low job satisfaction, depression and a feeling of burnout in physicians. In our study, it was aimed to determine the job satisfaction, burnout and depression levels of emergency physicians. Methods: The universe of our study consists of all emergency physicians and emergency medicine assistants working in Hatay, and it was aimed to reach the entire universe. Job satisfaction scale, Maslach burnout scale and Beck depression scale were applied to the participants via online questionnaire. SPSS 22.0 package program was used in the analysis of the data. Results: 53.4% of the 161 emergency physicians participating in our study were male, with a mean age of 30.1±7.3 years. It was determined that 44.1% of the physicians had low job satisfaction, 12.4% had high emotional exhaustion, 22.4% had high depersonalization and 9.3% had severe depression. It was determined that job satisfaction was higher in physicians with higher income levels (p=0,001). It was determined that moderate and high emotional exhaustion was 53.7% in public hospital workers and 20.0% in university hospital workers (p=0,035). It was observed that the level of moderate and severe depression was 58.5% in smokers and 40.7% in non-smokers (p=0,005). Conclusion: It is seen that there is a significant relationship between the job satisfaction, burnout and depression levels of the physicians in our study and their income, smoking, appreciation and job satisfaction.