Çocuk acil servise özkıyım nedeniyle başvuran adölesan dönemindeki çocukların sosyodemografik özellikler açısından retrospektif olarak incelenmesi
A retrospective analysis of the sociodemographic features of adolescent children admitted to the emergency department for suicide
  1. Tez No: 534315
  2. Yazar: BEKİR YİĞİT DEVELİ
  3. Danışmanlar: UZMAN HÜSEYİN DAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, özkıyım, psikiyatrik bozukluk, sosyodemografik özellikler, Adolescent, suicide, psychiatric disorder, sociodemographic characteristics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Adölesan çağlarda özkıyım tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan bir sorun olarak kabul görmektedir. İntihar girişimiyle ilgili tanımlamaların yapılabilmesi, risklerin ve etmenlerin saptanabilmesi, yüksek riskli adölesan bireylerin saptanması önemlidir. Bu çalışmamızdaki amacımız özkıyım girişimi nedeniyle çocuk acil servisine başvuran 102 adet adölesan çocuğun sosyodemografik özellikleri açısından retrospektif olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 12-18 yaş grubunda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisine özkıyım girişimi nedeniyle başvuran 102 adet çocuğun hasta dosyası, retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların yaş dağılımı 11-16 yaşında olup yaş ortalaması 13,83±1,42 idi. Çalışmaya alınan hastaların %73,5'i (n=75) kız cinsiyette, %26,5'i (n=27) ise erkek cinsiyette idi. Aşırı doz ilaç alımı en yaygın intihar girişimi yöntemiydi (%85,3). İlaçlar arasında ilk sırada %52,9 ile (n=46) analjezik-antienflamatuar ilaçlar vardı. Psikiyatri takibi sağlanan hastaların %71'inde psikiyatrik problemler saptandı. Aile ve kız/erkek arkadaşla çatışma intihar girişimi için en sık tetikleyici faktörlerdi. Sonuç: Araştırmamızın sonucunda, kız cinsiyette olma, ruhsal bozukluklar, sosyal ilişkilerde yaşanan sorunlar ergenlerde intihar girişimi ile ilişkili önemli etkenler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In the adolescent period, suicide is accepted as an increasing problem in our country as it is in the whole world. Identification of suicide attempts, identification of risks and factors, determination of high-risk adolescents is important. The aim of this study was to retrospectively examine the sociodemographic characteristics of 102 adolescent children who were admitted to the pediatric emergency department due to suicide attempt. Materials and Methods: The patient records of 102 children who were admitted to the Pediatric Emergency Department of the Health Sciences University Okmeydanı Training and Research Hospital in the 12-18 age group were screened retrospectively. Results: Age distribution of the children was 11-16 years old and the mean age was 13.83 ± 1.42 years. Out of 102 patients who attempted suicide, 73.5% (n = 75) were female and 26.5% (n = 27) were male. Drug overdose was the most common way of attempting suicide (85.3%). Analgesic-anti-inflammatory drugs, were the first among the drugs. Psychiatric disorders were diagnosed in 71% of the patients with psychiatric follow-up. Conflicts with family and in boyfriend/ girlfriend relationships were the most common precipitant factors for attempting suicide. Conclusion: As a result of our study, the problems experienced in female gender, mental disorders and social relations were determined as important factors related to suicide attempt in adolescents.