Life table and predation rate of Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera: Chrysopidae) fed on Hyalopterus pruni (Geoffroy)(Hemiptera: Aphididae)
Hyalopterus pruni (Geoffroy) (Hemiptera: Aphididae) ile beslenen Chrysoperla carnea (Stephen) (Neuroptera: Chrysopidae)'nın predasyon oranı ve yaşam çizelgesi
- Tez No: 534319
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ATLIHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Chrysoperla carnea, Hyalopterus pruni, Life table, Predation rate
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yeşil zarkanat olarak da bilinen Chrysoperla carnea (Stephens), Vangölü havzasında sert çekirdekli meyve ağaçlarının önemli bir zararlısı olan erik unlu afidi Hyalopterus pruni'nin önemli bir doğal düşmanı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada 25 ± 1 ° C sıcaklık, % 60 ± 10 orantılı nem ve 14:10 (A: K) saatlik bir ışık periyodunu sağlayan laboratuvar koşullarında erik unlu afidi ile beslenen Chrysoperla carnea'nın popülasyon gelişmesi ve predasyon kapasitesi araştırılmıştır. Veriler, avcının populasyon büyümesini ve predasyon oranını doğru bir şekilde tahmin edebilmek için dönem farklılaşlaması ve her iki cinsiyeti de dikkate alan yaş ve döneme özgü, iki eşeyli yaşam çizelgesi kullanılanarak analiz edilmiştir. Populasyon parametreleri; net üreme gücü (R0), kalıtsal üreme yeteneği (r), popülasyon artış sınırı (λ) ve ortalama döl süresi (T) sırasıyla 204.98 birey, 0.1094 g-1, 1.1157 g-1, 48.62 gün, net predasyon oranı (C0) ise 339.12 av/yaprakbiti olarak hesaplanmıştır. Predasyon oranı sınırı (ω), populasyon büyüme oranı ve predasyon oranının kombinasyonunla hesaplanmış ve 18.27 av/gün olarak elde edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar erik unlu afidi için hazırlanacak olan biyolojik mücadele ve entegre zararlı yönetim programlarında kullanılabilecektir. Anahtar kelimeler Chrysoperla carnea, Hyalopterus pruni, Yaşam tablosu, Predasyon oranı.
Özet (Çeviri)
The green lacewing, Chrysoperla carnea (Stephens), is considered to be a real natural enemy of the mealy plum aphid (MPA), Hyalopterus pruni, an important pest of stone fruit trees in Lake Van Basin, Turkey. In this study, the population growth rate and predation capacity of the green lacewing fed on MPA using the age-stage, two-sex life table are investigated. The life table and consumption rate studies of the green lacewing are conducted under laboratory conditions at 25 ± 1°C, 60 ± 10 % RH, and a photoperiod of 14:10 (L: D) h. The age-stage, two- sex life table are used to analyze the raw data to get an accurate population growth and predation rate in which both the stage differentiation and both sexes were taken into account. The results for the population parameters, i.e the net reproductive rate (R0), intrinsic rate of increase (r), finite rate of increase (λ), mean generation time (T) and net predation rate (C0) of green lacewings fed on MPA were 204.98 offspring, 0.1094 d-1, 1.1157 d-1, 48.62 d and 339.12 prey MPAs, respectively. The finite predation rate (ω) of 18.27 prey/d was calculated by combining the growth rate and predation rate. The findings obtained from the paper can be used to develop an IPM and biological control program for the MPA.