The Sources of gross output between 1985 and 1990: An input-output analysis for Turkey
1985-1990 yılları arasında üretim büyümesinin kaynakları: Türkiye için bir girdi-çıktı analizi
  1. Tez No: 53432
  2. Yazar: AYŞE SEMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERİH CELASUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Input-Output, Double Deflation, Decomposition Analysis, Sources of Growth
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz 1985-90 YILLARI ARASINDA ÜRETİM BÜYÜMESİNİN KAYNAKLARI : TÜRKİYE İÇİN BİR GİRDİ-ÇIKTI ANALİZİ KARA, Ayşe Sema Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Merih CELASUN Haziran 1996, 105 sayfa Bu çalışma, 1985-90 döneminde Türkiye'nin üretimindeki artışın kaynaklarını incelemektedir. Girdi-çıktı tabloları dokuz ana sektörde toplulaştırılmış ve 1990 cari girdi-çıktı tablosunu 1985 sabit fiyatlarına getirmek için üretim ve ithalat fiyat endeksleri oluşturulmuştur. Çalışmayı reel bazda sürdürmek için ikili-deflasyon yöntemi uygulanmıştır. Üretimdeki değişmenin kaynaklarını talep yönünden incelemek ayrıştırma (dekompozisyon) yöntemi ile mümkün olmuştur. Çalışmanın bulguları, 1985-90 döneminde Türkiye'nin üretim artışının kaynaklarının daha çok içsel faktörler tarafından belirlendiğini göstermektedir. Üretim artışını belirleyen en önemli nedensel faktörler yurtiçi talep artışı ve girdi-çıktı katsayılarındaki değişmelerdir, (teknolojik değişme). İhracat artışı önemli bir etken olamamıştır. Negatif ithalat ikamesi ise önemli bir etken olmuştur. 1968-73 dönemine kıyaslandığında, 1985-90 döneminde ithalatın göreli ağırlığı artmıştır. Anahtar Sözcükler : Girdi-Çıktı, İkili Deflasyon, Ayrıştırma Analizi, Büyümenin Kaynakları iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOURCES OF GROWTH OF GROSS OUTPUT BETWEEN 1985 AND 1990 : AN INPUT-OUTPUT ANALYSIS FOR TURKEY KARA, Ayşe Sema M.S., Department of Economics Supervisor : Prof. Dr. Merih CELASUN June 1996, 105 pages This thesis analyzes the sources of growth of gross output of Turkey during the period of 1985-90. Domestic price indices for gross output and imports are constructed to deflate the current 1990 input- output table into 1985 constant prices. The double-deflation procedure is employed in order to carry out the study in real terms. The demand-side analysis of sources of gross output growth was made possible with the help of decomposition analysis. The results of the analysis indicate that the gross output growth of Turkey between 1985-90 period is dominantly determined by internal rather than external factors. The predominant contributing factors were domestic demand expansion and change in input-output coefficients (technological change). Export expansion was insignificant element. The negative import substitution was an important causal factor. Compared to 1968-73 period, the relative weights of imports increased to a substantial level between 1985-1990.