The Cyprus problem and the intercommunal talks between 1974-1994
Kıbrıs sorunu ve 1974-1994 arası toplumlararası görüşmeler
  1. Tez No: 53431
  2. Yazar: ALİ CİVİSİLLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHA BÖLÜKBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbns Sorunu, Federasyon, Toplumlararası Görüşmeler, İki Kesimlilik, İki Toplumluluk ıı, The Cyprus Problem, Federation, Intercomunal Talks, Bi-zonality, Bi-communality
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz KIBRIS SORUNU VE 1974-1994 ARASI TOPLUMLARARASI GÖRÜŞMELER CİVİSİLLİ, Ali Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Süha Bölükbaşıoğlu Mayıs 1996, 135 sayfa Bu tez, Kıbrıs Sorunu üzerine 1974-1994 yıllan arasında yapılan toplumlararası görüşmeleri incelemiştir. Bu amaçla, önce Kıbrıs Sorunu'nun ortaya çıkış nedenlerinin tarihsel bir analizi yapılmıştır. Çalışma, bu tarihsel analizden hareketle, 1974 sonrası Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında yapılan toplumlararası görüşmeleri irdelemiştir; 1977 ve 1979 üst-düzey antlaşmaları, 1985-1986 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin taslak önerileri, 1990 Denktash-Vasilliou doruk toplantısı, 1992 Ghali'nin Fikirler-Dizisi girişimi ve nihayet 1993 Güven- Artırıcı Önlemler Paketi tartışılmıştır. Ayrıca, tarafların 1974-1994 yıllan arasında yapılan bütün görüşmelerdeki pozisyonları incelemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CYPRUS PROBLEM AND THE INTER-COMMUNAL TALKS BETWEEN 1974-1994 CİVİSİLLİ, Ali M.Sc. in International Relations Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Süha Bölükbaşıoğlu May 1996, 135 pages This thesis analyzes the inter-communal talks on the Cyprus problem between 1974 and 1994. To this end, first, a historical analysis of the causes of Cyprus problem is made. Based on this historical analysis, the study goes on to examine the inter-communal talks between Greek and Turkish Cypriots in the post- 1974 period: the 1977 and 1979 high-level agreements, the UN Secretary- General's draft document exercises of 1985 and 1986, the 1990 Denktash- Vasilliou summit meeting, Ghali's“Set of Ideas”initiative of 1992 and, lastly, the 1993 Confidence-Building Measures Package are discussed. Furthermore, the respective positions of the disputing parties between 1974-1994 are analysed.