The Transformation od the concept of freedom in modern philosophy
Çağdaş felsefede özgürlük kavramının dönüşümü
- Tez No: 53433
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Kayıtsızlık, İstenç Özgürlüğü, Erdem, Ahlak, Eylem, Birliktelik, Freedom, Liberty, Indifference, Free Will, Virtue, Ethics, Action, Togetherness
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz ÇA?DAŞ FELSEFEDE ÖZGÜRLÜK KAVRAMININ DÖNÜŞÜMÜ Kavas, Zerrin Oral Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İnam Eylül 1996, 101 sayfa Bu tezde, özgürlük kavramının tarihsel bir çözümlemesi sunuluyor, bu çözümlemeye dayanılarak“birlikte özgür olma”biçiminde dile getirilen belirli bir özgürlük anlayışı savunuluyor. Bu amaçla, özgürlük düşüncesinin tarihinin belirli bir gelişim çizgisi izlediğini savunan görüşle bu tarihin devrimler, kesintilerle belirlendiğini savunan görüş ele alınarak özgürlük kavramının ancak belirli bir gelişmenin aşamaları sayılabilecek kopuşlarla kesilen sürekli bir çizgi izlediği gösteriliyor. Kökten kopuşlar, kesintiler ya da devrimlerden sözetmenin özgürlük felsefesinin tarihi konusunda uygun bir açıklama olamayacağı ileri sürülüyor. Bunun yerine başka başka özgürlük anlayışlarının dile getirildiği ortak bir temelin varlığı savunuluyor. Çağdaşfelsefede özgürlük sorununun ele almış biçimine ilişkin bir inceleme, sorunun öncelikle“istenç özgürlüğü”konusundaki tanrıbilimsel tartışma bağlamında ortaya konduğunu, bu tartışma sırasında ortaya atılan başlıca özgürlük anlayışlarının daha sonraki felsefi çalışmalarda özgürlüğün kavranış biçimini belirlediğini gösteriyor. Bu tezin savunduğu görüş, özgürlük felsefelerinin büyük bölümünün onaltıncı, onyedinci yüzyıllardaki tanrıbilim tartışmaları bağlamında ortaya atılan libertas indifferentiae ile libertas a coactione düşünceleri arasındaki çatışma çevresindeki felsefi tutumların yeniden dile getirilmiş biçimleri olduğu. Günümüz felsefesinde ortaya çıkan, özgürlüğün temelde bir iç deney konusu olduğu yolundaki görüşle siyasal özgürlük kavramı arasındaki karşıtlık da bu iki anlayışın ortak çıkış noktalarına geri götürülüyor. Tez, bu ortak temelin, tanrıbilimsel varsayımları bir yana bırakıldığında, gerek bir özgürlük felsefesi programı gerekse özgür eylemde bulunan insanların paylaşabileceği bir ortak temel olarak iş görebileceği savıyla sonuçlanıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION OF THE CONCEPT OF FREEDOM IN MODERN PHILOSOPHY Kavas, Zerrin Oral PH. D., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam September 1996, 101 pages This dissertation presents a historical analysis of the concept of freedom and, relying on this analysis, defends a particular understanding of freedom formulated as“being free together”. To this end, developmental and revolutionary accounts of the history of the idea of freedom are considered and it is shown that the concept of fredom followed a continuous course with breaks only as stages of a development. It is argued that no appeal to radical breaks or revolutions or suspensions gives a proper account of the history of the philosophy of freedom. Instead, there is a common ground on which various conceptions of freedom are formulated. The study of the history of the modern philosophical treatment of the problem of freedom shows that the question was formulated in the mcontext of a theological debate on“free will”and that the main conceptions of freedom put forward in this debate determined the way in which freedom was conceived in later philosophical studies. The argument of the dissertation is that most of the philosophies of freedom are reformulated positions around the tension between the ideas of libertas indifferentiae and libertas a coactione, both propounded in the theological debate of the sixteenth and seventeenth centuries. The contemporary opposition between the idea of freedom as an essentially inner experience and the concept of political liberty is also traced back to the common ground of their emergence. The dissertation is concluded with the argument that this common ground, insofar as its theological presuppositions are eliminated, might serve both as a programme for a philosophy of freedom and as a ground to be shared by the human subjects of free action.