Silifke (Mersin) barit yataklarının jenezinin ortaya çıkarılması
Orgi̇n and formation of Silifke (Mersin) barite deposits
  1. Tez No: 534345
  2. Yazar: VOLKAN KARASU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barit, Silifke, Jenez, Jeokimya, Barite, Silifke, Jenez, Geochemistry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışma kapsamında incelenen barit cevherleşmeleri Silifke'nin Gökbelen, Cilbayır ve Gülnar'ın Koçaşlı Mahallerinin sınırları içerisinde yüzeylenirler. Barit yatakları Kambriyen- Ordovisiyen ve Devoniyen yaşlı birimlerin karbonatlı kısımları içerisinde damar, filon ve mercekler şeklinde bulunurlar. Genelde KD – GB doğrultulu cevherleşmelerde barit, kalsit ve hematit'ten oluşan bir parajenez gözlenir. Cevherleşmeden alınan örneklerin kimyasal analizleri baritlerin iz ve NTE içeriklerinin çok düşük olduğunu göstermektedir. Örneklerinin 34S değerlerinin yüksek olması bakteriyel aktivite sonucu kalıntı sülfatın barit oluşumunda önemli bir rol oynadığına işaret etmektedir. Barit örneklerinin yüksek miktarlarda 87Sr izotopu içermeleri, yüksek 87Sr/86Sr oranlarının (0.710618 ile 0.719025 aralığında) ortaya çıkmasına neden olmuştur. Buda barit jenezinde zengin bir 87Rb kaynağının yani kıtasal kabuk girdisinin ve etkisinin büyük olduğuna işaret etmektedir. Koçaşlı, Cilbayır ve Gökbelen bölgelerinde alınan cevher örneklerinin SrO içerikleri % 0.36 ile % 1.99 arasında değişmektedir. Bunlardan Koçaşlı Mahallesi baritleri belirgin bir şekilde düşük miktarlarda SrO (% 0.36 ile % 0.56) içerirler ve bu yönüyle cevherleşmede sedimanter süreçlerin etkili olduğuna işaret etmektedir. Cilbayır baritleri ise ortalama % 1.2 SrO içerirler ve sin sedimanter – damar tipi, Gökbelen bölgesi örnekleri ise yüksek SrO (ortalama % 1.47) miktarları ile hidrotermal-damar tipi oluşumların özelliklerini göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
Barite mineralizations which examined in the study, outcropped within the borders of Gökbelen, Cilbayır and Koçaşlı villages. Barite deposits are found in the carbonated parts of the Cambrian-Ordovician and Devonian units as veins, veins and lenses. The parageneses of barite mineralizations consisting of minerals like barite, calcite and hematite, is observed in NE - SW direction ore veins. Chemical analysis of the samples showed that the trace and rare earth element contents of the barites are very low. The high 34S values of the samples indicate that the bacterial activity resulting residue sulphate plays an important role for the formation of barite. The high 34S values of the samples indicate that through the bacterial activity produces remnant sulphate plays an important role in the formation of barite. The presence of high amounts of 87Sr isotopes in barite samples caused high 87Sr / 86Sr ratios (between 0.710618 and 0.719025). For the formation of barite, a significant amount of material from a rich 87Rb source, also from continental crust, was added. The SrO contents of the ore samples from Koçaşlı, Cilbayır and Gökbelen regions range from 0.36 % to 1.99 %. Of these, the barite of Koçaşlı contain clearly low amounts of SrO (0.36 to 0.56 %), and show that sedimentation processes are efficient for mineralization. The Cilbayır barites contain 1.2 % SrO on average and show the properties of synsedimenter-vein type mineralization, whereas the samples of Gökbelen region with high SrO (1.47% on average) content, view characteristic of hydrothermal-vein type.