Yazıhan güneybatısında (Malatya kuzeybatısı) yüzeyleyen lütesiyen-priyaboniyen (orta-üst eosen) yaşlı çökellerin mikrofasiyesleri
Microfacies of lutetian-priabonian (middle-upper eocene) deposits in Yazihan southwestern (Malatya northwest)
  1. Tez No: 534375
  2. Yazar: SİBEL İZGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ÖRÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, Mikrofasiyes, Orta–Üst Eosen, Tohma Formasyonu, Malatya, Microfacies, Middle-Upper Eocene, Tohma Formation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Malatya ili kuzeybatısı,Yazıhan ilçesinin güneybatısında yüzeyleyen Lütesiyen- Priyaboniyen (Orta-Üst Eosen) yaşlı Tohma Formasyonu karbonatlı kayaçlarının mikrofasiyeslerinin tanımlanması ve çökelme modelinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Çalışma alanında, farklı yaşlarda çökelmiş, mikritik kireçtaşları (Üst Jura – Alt Kretase); bu birimi uyumsuz olarak üstleyen bol mikro ve makrofosilli kireçtaşı, kireçtaşı-marn ardalanması, marn (Lütesiyen-Priyaboniyen (Orta-Üst Eosen)); bu biriminde üstüne uyumsuzlukla gelen kumlu kireçtaşı, kireçtaşı ve marn (Akitaniyen- Burdigaliyen (Alt Miyosen)) ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı birimler yüzeylemektedir Çalışma alanında M1 ve M2 olarak 2 tane Ölçülü Stratigrafi Kesiti alınmıştır. Bu kesitlerin bütününde Tohma Formasyonuna ilişkin toplam 710 m kalınlıkta çökel istifi ölçülmüştür. Bu istiflerden incelenecek materyal olarak toplam 130 adet kayaç örneği derlenmiştir. Bu örneklerden hazırlanan ince kesitlerin yapılan mikropaleontolojik ve sedimantolojik çalışmalar sonucunda, çalışma alanında Alveolina ve Milioliidae'li istiftaşı, Nummulites ve Discocyclina' lı istiftaşı, Milioliidae ve Textulariidae' li tanetaşı, Milioliidae ve Discorbis' li vaketaşı-istiftaşı, Milioliidae ve Rotaliidae'li kumtaşı ve Çamurtaşı mikrofasiyesleri tanımlanmıştır. Tanımlanan mikrofasiyeslerin çökelme ortamları sınırlı platformdan açık şelf ortamına kadar değişim göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study aims to describe the microfacies and depositional environments of the Lutetian-Priabonian (Middle-Upper Eocene) aged carbonate rocks of Tohma formation in the southwestern of Yazıhan (NW Malatya). In the study area, micritic limestones (Upper Jurassic - Lower Cretaceous); overlying limestone with abundant micro and macro fossil, limestone-marl intercalation, marl (Lutetian-Priabonian (Middle-Upper Eocene)); sandy limestone overlying with unconformity, limestone and marl (Aquitanian-Burdigalian (Lower Miocene)) and Plio-Quaternary deposits outcrop. In the study area, two stratigraphic sections were measured as M1 and M2. A total of 710 m thick sedimentary sequence was measured for Tohma formation in these sections. A total of 130 rock samples were collected from these sequences. As a result of the micropaleontological and sedimentological studies of the thin sections of these specimens, packstone with Alveolina and Milioliidae, packstone with Nummulites and Discocyclina, grainstone with Milioliidae and Textulariidae, wackestone-packstone with Milioliidae and Discorbis, sandstone and mudstone with Milioliidae and Rotaliidae microfacies were described. Depositional environments of these microfacies range from limited platform to open shelf environment.