Yazıhan güneybatısında (kuzeybatı Malatya) yüzeyleyenlütesiyen-priyaboniyen (orta-üst eosen) yaşlı çökellerde tanımlanan Nummulites'lerin biyometrik analizi ve evrimi
Biometric analysis and evolution of Nummulites in lutetian-priabonian (middle-upper eocene) depositsaround Yazihan southwest (nw Malatya)
- Tez No: 534383
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ÖRÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyometrik analiz, Evrim, Lütesiyen-Priyaboniyen, Nummulites, Yazıhan-Malatya, Biometric analysis, Evolution, Lutetian-Priabonian, Nummulites, Yazıhan-Malatya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalıĢma, Yazıhan güneybatısında (kuzeybatı Malatya) yüzeyleyen Lütesiyen- Priyaboniyen (Orta-Üst Eosen) yaĢlı çökellerden elde edilen tane Nummulites formlarındaki ölçümlerle biyometrik analizinin yapılması ve bu temel üzerinden onların evrimlerine bir yaklaĢımda bulunmayı amaçlamaktadır. Ġnceleme alanında geniĢ bir yayılım gösteren Lütesiyen – Priyaboniyen (Orta – Üst Eosen) yaĢlı Tohma Formasyonu, alttan üste doğru Lütesiyen (Orta Eosen) yaĢlı çakıltaĢı-kumtaĢı, kumlu kireçtaĢı, kireçtaĢı marn, çakıllı kumtaĢı-silttaĢı-killi kireçtaĢı, kireçtaĢı-marn, kireçtaĢı ve Priyaboniyen (Üst Eosen) yaĢlı kireçtaĢı-marn, kireçtaĢı litolojileriyle temsil olunmuĢtur.Karbonatlı çökellerin ardalanmalar sunan marn ve killi kireçtaĢı seviyelerinden tane Nummulites makrosferik ve mikrosferik bireyleri toplanmıĢtır. Tez alanından seçilmiĢ I (Çivril köyü yakını) ve II (Epreme köyü yakını) ölçülü kesit güzergahlarında, alttan üste marn ve killi kireçtaĢı düzeylerinden alınan 61 yıkama örneğinden Nummulites migiurtinus Azzaroli (Orta Lütesiyen), Nummulites beaumontid'Archiac ve Haime (Üst Lütesiyen), Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie Joly ve Leymerie (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), (Üst Lütesiyen), Nummulites praefabianiiNummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianii Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Varentsof ve Menner (Üst Lütesiyen), Nummulites perforatusNummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatus (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), (de Montfort) Bartoniyen), Nummulites inNummulites in Nummulites in Nummulites in Nummulites in crassatuscrassatus crassatus de la de la de la de la Harpe ve Harpe ve Harpe ve Harpe ve Harpe ve Harpe ve Nummulites chavannesiNummulites chavannesi Nummulites chavannesi Nummulites chavannesi Nummulites chavannesiNummulites chavannesi Nummulites chavannesi Nummulites chavannesi de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. de la Harpe (Priyaboniyen) türleri tanımlanmıştır. Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait Bu türlere ait 267 adet form incelenmiĢ ve 8 özelliğe (kavkı çapı (A), kavkı kalınlığı (B), ilk loca çapı (C), ilk iki tur sarılımın çapı (iç çap) (D), ilk iki tur sarılımındaki toplam loca sayısı (E), sarılımdaki tur sayısı (T) ile göreli kalınlık (2B/A) ve iç çap/ilk locaçapı (D/C)) iliĢkin biyometrik ölçümleri yapılmıĢtır. Bu biyometrik ölçümlerden her iki bölge içinverilerin dökümünün yer aldığı bir çizelge oluĢturulmuĢtur. Bu çizelgede, özellikle her tür için ayrı ayrı hesaplanmıĢ ortalama değerlerinin üst sınırı temel alınarak“ Ortalama Değer Ölçekleri ”belirlenmiĢtir. Tez alanı Nummulites'lerinin 8 biyometrik ölçümlerinin birbirleriyle iliĢkilendirilerek; A-B, 2B/A-A, C-D, E-D, C-E, D/C-E, C-2B/A, 2B/A-D, 2B/A-D/C, E-2B/A ve A/2-T diyagramları hazırlanmıĢtır. Diyagramlarda gözlemlenen 7 türün birbirleriyle örtüĢen yayılımları sonucunda tez Nummulites'leri; büyük çaplı, granüllü türler Nummulites aturicusNummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicusNummulites aturicus Joly ve Joly ve Joly ve Joly ve Joly ve Joly ve Leymerie, Leymerie, Leymerie, Leymerie, Leymerie, Leymerie, Leymerie, Nummulites praefabianiiNummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianiiNummulites praefabianii Nummulites praefabianiiNummulites praefabianii Nummulites praefabianii Nummulites praefabianii Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Varentsof ve Menner, Nummulites perforatusNummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatusNummulites perforatus Nummulites perforatus Nummulites perforatusNummulites perforatus Nummulites perforatus (de (de Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Montfort) ile beyaz düğmeli Nummulites migiurtinus Azzaroli, Nummulites beaumonti d'Archiac ve Haime, Nummulites incrassatusNummulites incrassatus Nummulites incrassatus Nummulites incrassatus Nummulites incrassatus Nummulites incrassatus Nummulites incrassatus de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve de la Harpe ve Nummulites Nummulites Nummulites Nummulites Nummulites chavannesichavannesi chavannesi chavannesi de de de la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin la Harpe olmak üzere 2 grup altında toplanmıştır. Özellikle bu türlerin makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört makrosferikve mikrosferik formlarının kavkı özellikleri ve filojenetik gelişimleri dört evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( evrimsel çizgiyi ( Nummulites aturicusNummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicusNummulites aturicus Nummulites aturicus Nummulites aturicusNummulites aturicus - perforatus perforatus perforatus , Nummulites migiurtinusNummulites migiurtinus Nummulites migiurtinus Nummulites migiurtinus Nummulites migiurtinusNummulites migiurtinus Nummulites migiurtinus Nummulites migiurtinus - beaumonti, beaumonti, ?Nummulites variolariusNummulites variolarius Nummulites variolarius Nummulites variolarius Nummulites variolarius Nummulites variolariusNummulites variolarius Nummulites variolarius - incrassatus incrassatus ve ve chavannesi chavannesi chavannesi chavannesi ile ile ile Nummulites Nummulites Nummulites Nummulites praefabianii praefabianii praefabianii - aff. aff. aff. fabianii fabianii fabianii fabianii - fabianii fabianii ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır. ) ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct an approach to their evolution of biometric analysis on the basis of the Nummulites forms from the Lutetian-Priabonian (Middle-Upper Eocene) sediments that were exposed in the southwest of Yazıhan (northwest Malatya). Lutetian - Priabonian (Middle - Upper Eocene) aged Tohma formation, showing a wide spread in the study area, is represented by Lutetian (Middle Eocene) aged conglomerate-sandstone, sandy limestone, limestone-marl, gravelly sandstone-siltstone-clayey limestone, limestone-marl, limestone and Priabonian (Upper Eocene) aged limestone-marl, limestone lithologies from the bottom to the top. Macrospheric and microspheric Nummulites individuals were yielded from marl and clayey limestone levels of the carbonate sediments. Nummulites incrassatus de la Harpe and Nummulites chavannesi de la Harpe (Priabonian), Nummulites perforatus (de Montfort) (Barthonian), Nummulites aturicus Joly & Leymerie and Nummulites praefabianii Varentsof & Menner (Upper Lutetian), Nummulites beaumonti d'Archiac&Haime (Upper Lutetian),Nummulites migiurtinus Azzaroli (Middle Lutetian) species were described from 61 washing samples taken from the marl and clayey limestone levels from the bottom to the top of the measured cross-sections number I (near Çivril village) and II (near the village of Epreme) from the thesis area. 267 forms of these species were examined and 8 biometric features (shell diameter (A), shell thickness (B), first chamber diameter (C), diameter of the first two tours (inner diameter) (D), the number of total lodges in the first two tours (E), number of tour (T), the relative thickne s (2B / A) and internal diameter / first chamber (D / C)) were measured. From these biometric measurements, a table with the iv breakdown of data for both regions was created. In this table, Average Value Scales were determined based on the upper limit of the calculated mean values for each species. 8 biometric measurement relations of the thesis area Nummulites; diagrams A-B, 2B / A-A, C-D, E-D, C-E, D / C-E, C-2B / A, 2B / A-D, 2B / A-D / C, E-2B / A and A / 2-T were prepared. As a result of overlapping spread of 7 species observed in the diagrams, the thesis Nummulites were collected under two groups as, large-diameter, granular species (Nummulites aturicus Joly & Leymerie, Nummulites perforatus (de Montfort) and granular (Nummulites praefabianii Varentsof & Menner) with white buttons (Nummulites migiurtinus Azzaroli, Nummulites beaumonti d'Archiac & Haime, Nummulites incrassatus de la Harpe, and Nummulites chavannesi de la Harpe In particular, the properties of macrospheric and microspheric forms and their phylogenetic developments reveals four evolutionary line (Nummulites aturicus - perforatus, Nummulites migiurtinus - beaumonti, ?Nummulites variolarius - incrassatus and chavannesi with Nummulites praefabianii - aff. fabianii - fabianii).