A Descriptive analysis of learners learning strategies in reading comprehension in English as a foreign language
Yabancı bir dil olarak öğrencilerin İngilizce'de okuduğunu anlamada kullandıkları öğrenme stratejilerinin betimsel bir çözümlemesi
  1. Tez No: 53438
  2. Yazar: NİHAL CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELMA ÇAPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Okuma Stratejileri -iv, Learning Strategies, Reading Comprehension Strategies -III
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZ YABANCI BİR DİL OLARAK Ö?RENCİLERİN İNGİLİZCEDE OKUDU?UNU ANLAMADA KULLANDIKLARI Ö?RENME STRATEJİLERİNİN BETİMSEL BİR ÇÖZÜMLEMESİ Cihan, Nihal Yüksek Lisans, İngilizce Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Selma Çapan Eylül 1996, 98 sayfa Öğrencilerin farklı öğrenme hızlarına açıklama getirmek amacıyla, bu tez ODTÜ' nün iki farklı uzmanlık alanından -mühendislik ve sosyal bilimler- 1. sınıf öğrencilerinin, yabancı bir dil olarak İngilizcede okuduklarını anlamak için kullandıkları öğrenme stratejilerinin miktarında, sıklığında ve çeşitliliğindeki farklılığın betimsel analizini yapıyor. Soru sorma tekniğiyle ulaşılan hem nicel hem nitel verilerin sonuçlarına göre, yabancı bir dil olarak İngilizcede okurken, mühendislik öğrencilerinin sosyal bilimler öğrencilerinden daha fazla sayıda ve daha sıklıkla öğrenme stratejileri kullandıkları görülmüştür. Öğrencilerin her bir grubu tarafından kullanılan stratejilerinin çeşitliliğindeki farklılık açısından bakıldığında, mühendislik öğrencilerinin bilişsel (cognitive) stratejileri sosyal bilimler öğrencilerinden daha fazla sıklıkla kullandıkları, sosyal bilimler öğrencilerinin ise metabilişsel (metacognitive), sosyal (social) ve duyusal (affective) stratejileri mühendislik öğrencilerinden daha fazla sıklıkla kullandıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A DESCRIPTIVE ANALYSIS OF LEARNERS' LEARNING STRATEGIES IN READING COMPREHENSION IN ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE Cihan, Nihal M. A., Department of English Language Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selma Çapan September 1 996, 98 pages To account for learners' different learning rates, this thesis makes a descriptive analysis of the variation in amount, frequency and types of learning strategies used in reading comprehension in English as a foreign language by the M.E.T.U. freshmen students from two different fields of specialization, namely the engineering field and the social sciences field. By means of both quantitative and qualitative data elicited through a questionnaire, it has been found that the engineering students employ a higher number of learning strategies in reading comprehension and more frequently than the social science students. With respect to the variation in the type of strategies employed by each group of students, it has been found that the engineering students use cognitive strategies more frequently, whereas the social science students use metacognitive, social and affective strategies more frequently.