Contribution of L2 morphological awareness to passage-level l2 reading comprehension above and beyond vocabulary knowledge, grammar knowledge and reading strategy use among intermediate-level adult Turkish EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında, İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce kelime bilgisi, dilbilgisi ve okuma stratejileri kullanımının ötesinde, İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya katkısı
- Tez No: 407789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözcük yapısı, sözcük biçim bilgisi, sözcük biçim bilgisi farkındalığı, yabancı dilde okuduğunu anlama, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrenciler, Intra-word structure, word morphology, morphological awareness, L2 reading comprehension, Turkish EFL learners
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın öncelikli amacı İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin ne kadar farkında olduklarını bulmaktı. Bu çalışma bunun yanı sıra İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya yaptığı katkıyı bulmayı amaçlamıştır. Bu amaçla toplam 87 hazırlık öğrencisinden bir takım ölçme-değerlendirme araçları kullanılarak very toplandı. Bu ölçme-değerlendirme araçları Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun (AÜYDYO) 2014-2015 güz yarıyılı sonunda uyguladığı yeterlik sınavının okuduğunu anlama, kelime bilgisi ve dilbilgisi bölümlerini, Sheorey ve Mokhtari'nin (2002) hazırladığı Okuma Stratejileri Anketi'nin Türkçe tercümesini ve araştırmacı tarafından Mahony'den (1993) bu çalışma için uyarlanaran ve iki bölümden oluşan Sözcük Biçim Bilgilgisi Testi'ni kapsamaktadır. Toplanan veri bir takım istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin ne kadar farkında olduklarıyla ilgili olan birinci araştırma sorusu betimsel istatistikler, eşleştirilmiş örneklem t-testi ve yinelenen ölçümler için tek faktörlü ANOVA kullanılarak cevaplandı. İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya yaptığı katkıyla ilgili olan ikinci araştırma sorusu ise basit ve çoklu regrasyon kullanılarak cevaplandı. Bunlara ek olarak, daha küçük bir grup katılımcıyla, nitel veri edinmek ve nicel veriyi desteklemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler düzenlendi. Bu çalışmanın sonuçları İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbigisel görevlerinin orta derecede farkında olduklarını ortaya koydu. Ayrıca, katılımcıların karmaşık biçim bilgisine sahip bir kelimenin daha basit biçim bilgisine sahip bir başka kelimeden gelip gelmediğini anlama yetilerinin İngilizce'deki belli başlı son eklerin sözcüksel ve dilbilgisel görevlerini belirleyebilme yetilerinden daha iyi olduğu bulundu. Bunun yanı sıra, son ek türleri ve her türdeki son ek katılımcıların performansını etkiledi. Bu çalışmanın sonuçları aynı zamanda İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrenciler arasında İngilizce sözcük biçim bilgisinin, İngilizce sözcük bilgisi, dil bilgisi ve okuma stratejileri kullanımı gibi okuduğunu anlamayı etkileyen faktörlerin ötesinde tek başına İngilizce metin düzeyinde okuduğunu anlamaya doğrudan katkı yapmadığını ortaya çıkardı. Ancak, ileri analiz İngilizce sözcük biçim bilgisinin İngilizce kelime bilgisine yaptığı doğrudan katkı vasıtasıyla İngilizce okuduğunu anlama becerisine dolaylı olarak katkı sağlıyor olabileceğini ortaya koydu. Ayrıca yarı yapılandırılmış görüşmeler İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviye yetişkin Türk öğrencilerin yabancı dil öğreniminde sözcük biçim bilgisinden faydalanabildiğini gösterdi. Sonuçlar önceki çalışmalar ışığında tartışıldı ve yabancı dil öğrenimi ve ileri çalışmalar için öneriler sunuldu.
Özet (Çeviri)
The primary objective of the present study was to investigate to what extent intermediate-level adult Turkish EFL learners are aware of lexical and grammatical functions of certain suffixes in English. The study further aimed at exploring the unique contribution of L2 morphological awareness to passage-level L2 reading comprehension above and beyond such reading-related factors as vocabulary knowledge, grammar knowledge and reading strategy use among intermediate-level adult Turkish EFL learners. With these purposes, the data were collected from a total of 87 EFL learners through a number of testing instruments. These instruments consist of reading comprehension, vocabulary knowledge and grammar knowledge subtests of the proficiency exam that Anadolu University School of Foreign Languages (AUSFL) administered at the end of 2014-2015 fall semester, Turkish version of Survey of Reading Strategies (SORS) by Sheorey and Mokhtari (2002) and the two-section Morphological Awareness Test (MAT), designed by the researcher with some adaptation from Mahony (1993) for the current study. The data were analysed using a number of statistical procedures. The first research question, which is about exploring to what extent intermediate-level adult Turkish EFL learners are aware of lexical and grammatical functions of certain suffixes in English, was answered by means of descriptive statistics, paired samples t-test and one-way ANOVA with repeated measures. The second research question, which is about the unique contribution of morphological awareness to reading comprehension above and beyond vocabulary knowledge, grammar knowledge and reading strategy use, was responded through hierarchical multiple regression and bivariate regression analyses. Additionally, semi-structured interviews were conducted with a smaller group of the participants to support the data gathered from the quantitative data collection instruments of the present study. The results of the study revealed that intermediate-level adult Turkish EFL learners show at least moderate awareness of English word morphology. It was also found that the participants could judge whether a morphologically complex word comes from a simple word better than they identified the lexical and grammatical functions of certain derivational suffixes in English. Moreover, suffix categories and each suffix in each category used in the present study affected the participants' performance. The results further revealed that L2 morphological awareness does not make a direct contribution to L2 reading comprehension among intermediate-level adult Turkish EFL learners either along with or above and beyond vocabulary knowledge, grammar knowledge and reading strategy use. However, further analysis revealed that morphological awareness might make an indirect contribution to L2 reading comprehension via its direct contribution to L2 vocabulary knowledge. Additionally, the semi-structured interviews displayed that intermediate-level adult Turkish EFL learners are likely to benefit from word morphology in foreign language learning. The findings were discussed with regard to the previous research, and implications and suggestions for further research were offered.