Sınıflardaki hava kalitesinin öğrenme üzerine etkisi
The impact of air quality of classrooms on learning
  1. Tez No: 534607
  2. Yazar: EVREN KUŞCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN RECEPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İç hava kalitesi, karbondioksit, öğrenme, Indoor air quality, carbon dioxide, learning
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öğrenciler, öğrenim süreçleri boyunca yaşantılarının büyük bir bölümünü sınıflarda yani kapalı mekânlarda geçirmektedirler. İyi havalandırılmayan, karbondioksitin, toz parçacıklarının ve biyolojik kirleticilerin seviyesinin arttığı olumsuz bir iç mekânda öğrenciler, öğretmenleri ile beraber hiçte kısa sayılamayacak bir süre geçirmektedirler. Kirli hava koşullarının insan sağlığı başta olmak üzere, dikkat dağınıklığı, uyku halinin artması gibi birçok negatif etkisi düşünüldüğünde öğrenmeler üzerinde var olan olumsuz etkileri göz ardı edilemez. Eğitim öğretimin devam ettiği yaz ve kış aylarında sınıflarda bulunan karbondioksit miktarı ders öncesinde sınır değer kabul edilen 1000 ppm'in altında olsa da ilk 10 dakika içinde bu sınır rahatlıkla aşılmaktadır. Bu durum, öğrencilerin öğrenmeleri ile birlikte başarı düzeyleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmakta ve eğitim yöneticilerinin bu konuda gerekli tedbirleri almasını zorunlu kılmaktadır. Çalışmada 8 ay boyunca değişik büyüklüklerde ve öğrenci sayılarının farklılaştığı sınıflarda karbondioksit ölçüm aracıyla beşer dakikalık ölçümler yapılmış ve her dersin beşer dakikalık değerlerinin ortalamaları hesaplanmıştır. Bu veriler nicel olarak ortaya konmuş ve karbondioksitin sınır değeri kabul edilen 1000 ppm'in üzerinde olduğu zamanlarda öğrenciler gözlemlenmiştir. NIOSH'un“İç hava kalitesi ve çalışma alanı semptomları formu”doğrultusunda geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile 25 katılımcının görüşleri alınmıştır. Bu veriler NVivo12 nitel veri analizi programı aracılığıyla modellendirilerek anlamlandırılmıştır. Alınan bu veriler doğrultusunda karbondioksit miktarının sınır seviye kabul edilen 1000 ppm'in üzerine çıktığı süreçlerde öğrencilerde dikkat dağınıklığı, uyku hali, solunumda hızlanmalar, öksürük gibi birçok şikayetin arttığı belirlenmiştir. Hava kalitesinin arttırılması için okul binalarında ve sınıflarda temiz hava dolaşımının sağlanması bir zorunluluktur. İyi bir hava kalitesine sahip sınıflarda öğrenci ve öğretmen performanslarında artışlar olacaktır.
Özet (Çeviri)
Students spend a large part of their lives in classrooms, namely in indoor spaces during their education process. In a negative indoor space where the level of carbon dioxide, dust particles, and biological pollutants increases and which is not well ventilated, students spend a long period of time together with their teachers. Considering the negative effects of polluted air conditions on human health, such as distraction and drowsiness, its negative effects on learning cannot be ignored. Although the amount of carbon dioxide in the classrooms during the summer and winter months of education continues to be below the limit value of 1000 ppm before the lesson, this limit is easily exceeded within the first 10 minutes. This situation creates negative effects on learning and success level of the students' and makes it essential for education managers to take measures on this issue. In the study, five-minute measurements were made by a carbon dioxide measurement device in the classrooms where different sizes and number of students for 8 months, and the averages of the five-minute values of each lesson were calculated. These data were determined quantitatively, and students were observed when the carbon dioxide was above 1000 ppm, which is accepted to be the limit value. Using the semi-structured interview form developed in accordance with the“indoor air quality and study area symptoms form”of NIOSH, 25 participants' opinions were obtained. These data were modelled for interpretation by means of NVivo12 qualitative data analysis program. In accordance with these data, it was determined that many complaints such as distraction, drowsiness, higher breathing rate, and cough increased in the processes when the amount of carbon dioxide increased above the level of 1000 ppm, which is accepted to be the limit value. In order to improve air quality, clean air circulation should be provided in school buildings and classrooms. There will be increases in student and teacher performances in classrooms with good air quality.