Vakıf eserlerindeki koruma ve onarımproblemlerinin sivas il merkezinde yer alanosmanlı dönemi camileri üzerindendeğerlendirilmesi
Evaluation of protection and repair problems in thefoundation works on the ottoman periodic landscape inSivas province center
- Tez No: 534698
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRİYE HALE KOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Vakıf, Osmanlı Camileri, Restorasyon sorunları, Sivas, Waqf, Ottoman mosques, Restoration issues
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Sivas ili, tarih boyunca farklı medeniyetlere, sayısız devlet ve imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Tarih öncesi dönemlerden Beylikler Dönemine, Anadolu Selçuklularından Osmanlı Devleti'ne ve Cumhuriyet Döneminden günümüze kadar geçen süreçte, her uygarlık şehrin mimarisinde kendi izini bırakmış ve şehirde bu dönemlerin hakimiyeti süresince birçok eser inşa edilmiştir. Dolayısıyla, Sivas ili ve şehrin sınırları içerisinde inşa edilen eserler bugüne kadar birçok araştırmanın konusu olmuştur. Ancak şehrin tarihi hakkındaki bu araştırmaların devam etmesi ve eserlerin gelecek kuşaklara zarar görmeden ulaşması için mimari koruma ve onarım süreçleri hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Sivas'ta Osmanlı Döneminde inşa edilen camilerin restorasyonuna odaklanılmış ve eserlerin koruma ve onarım sürecinde yaşanan problemler araştırılmıştır. Günümüzde mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ve mazbut vakıflara; bakım ve onarım sorumluluğu ise Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan bu yapılar; konumu, mimari-malzeme özellikleri ve gözleme dayalı bozulmaları açısından incelenmiş, eserlerin mevcut durumu yerinde kontrol edilmiş ve bu yapıların şematik rölöve çalışması yapılmıştır. Bunların yanında çalışmanın altyapısını oluşturması açısından Sivas ili kent dokusunun gelişimi araştırılmış, 'Vakıf' tanımı yapılmış ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görevleri sözlü ve yazılı kaynaklardan araştırılmıştır. Araştırmanın sonunda ise bu süreçlerde karşılaşılan teknik, kurumsal ve diğer sorunlara yönelik çözüm önerileri sunularak eserlerin nitelikli bir şekilde gelecek nesillere ulaştırılmasına somut bir katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, the province of Sivas has been the site of different civilizations and countless states and empires, ranging from pre-historic settlements to Anatolian Principalities, from Anatolian Seljuks to the Ottoman Empire and from Early Republican era to the 21st century. Each period left its mark on the architecture of the city with the monuments and buildings erected. Understandably, the city and these monuments that were built inside its borders have been of interest to scholars and researchers many times. However, for these researches on city's history and architecture to be continued and for the monuments to be preserved for future generations, studies on architectural restoration processes are of utmost importance. Therefore, this study focuses on the restoration of waqf mosques that were built in Sivas during Ottoman period and examines the problems that occur during these restoration processes. Today, these mosques are the property of the Directorate General of Waqfs and fused foundations and the responsibility of their restoration falls to the Regional Directorate of Waqfs in Sivas. By conducting a field research in the city, this study examines and schematically surveys the current condition of the mosques in terms of their location, architectural-material characteristics and the damages they have acquired over the years. In addition to all these, the urban fabric of the city of Sivas through time is explored to provide a better understanding of these monuments. Also, the concept of waqf is defined and the waqf monuments and the responsibilities of the Directorate General of Waqfs are analyzed by using written and oral sources. Eventually, this research aims to contribute to the preservation of these monuments by proposing certain solutions for the technical, organizational and other problems occurring during restoration processes.