2008 ekonomik krizinin Avrupa Birliği üyesi ülkelere ve Türkiye'ye etkisi: Ekonometrik bir analiz
European Union of the 2008 economic crisis impact on member states and Turkey: An econometric analysis
- Tez No: 534817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Economic Crisis, European Union, Economic Growth, Gross Fixed Capital Formation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kırcı, Muhammet ''2008 Ekonomik Krizinin Avrupa Birliği Üyesi Ülkelere Ve Türkiye' ye Etkisi: Ekonometrik Bir Analiz'', Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Kriz, belirsizlik ve zarar görme ihtimalini işaret eden bir kavramdır. Krizin riski, önceden bilinmeyen veya tahmin edilmeyen makro düzeyde devlet, mikro düzeyde ise firmaları ciddi olarak etkileyecek sonuçlar doğurmasıdır. Aniden ve beklenmedik bir anda meydana gelen olayları kriz olarak isimlendirmek doğru olacaktır. Ancak ekonomide ortaya çıkan her probleme kriz demek doğru değildir. Bu nedenle var olan ya da derinleşen ekonomik krizlerin nedenlerini anlayarak etkilerini azaltmak gibi amaçlar doğrultusunda, krizin boyutunu ve ölçülmesini ifade etmekte ekonomik büyüme oranı kullanılmaktadır. Bu çalışmada, küresel ekonomik krizin belirleyicisi olabileceği düşünülen makro ekonomik göstergeler panel veri analizi yöntemi ile incelenmiştir. Avrupa Birliği ve aday ülke Türkiye ile 29 ülkenin dahil edildiği çalışma 2000-2017 yıllarını kapsamaktadır. Bir bağımlı ve yedi açıklayıcı değişken ile oluşturulan modeller, ekonometrik bir program ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ekonomik büyüme oranı, gayri safi yurt içi hasıla, mal ve hizmet ihracatı, yurt içi tasarruflar ve gayri safi sabit sermaye oluşumu ile pozitif; işsizlik oranı ve enflasyon oranı ile negatif yönlü ilişki içerisindedir. Pozitif yönlü ilişki karşısında ekonomik büyüme oranının arttığı, negatif yönlü ilişkide ise ekonomik büyüme oranının azaldığı gözlemlenmiştir. Anahtar Kelime: Ekonomik Kriz, Avrupa Birliği, Ekonomik Büyüme, Gayri Safi Sabit Sermaye Oluşumu
Özet (Çeviri)
2008 Economic Crisis influence to Europan Union States and Turkey:“ An econometric analysis”Crisis is a concept that points to the possibility of uncertainty and loss. The unknown or unpredictable risk of the crisis will have serious impact on states at the macro level, and on the firms at the micro level. It would be right to define events as a crisis. that occurred suddenly and unexpectedly. For this reason, economic growth rate is one of the variables used in order to understand the reasons of the existing and deepening economic crises and to reduce the impact. In this paper, microecenomic indicators which are thought to be the determinants of the global economic crisis are examined by panel data analysis method. Study includes Europan Unions and candidate countries with Turkey covers the period 2000-2017. Models with a dependent and seven explanatory variables were analyzed by an econometric program. According to the results of the analysis, economic growth rateis negatively retalted with gross domestic product, exports of goods and services, domestic savings and gross fixed capital formation, positive unemployment rate and inflation rate. It was observed that the economic growth rate increased in the face of the positive direction relationship and the economic growth rate decreased in the negative direction relationship.