Rejenere selüloz esaslı denim kumaşların kontrollü fibrilasyon ile efektlendirilmesi
Gaining effects for regenerated cellulose based denim fabrics by controlled fibrillation
  1. Tez No: 534866
  2. Yazar: HİLAL ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM BAHTİYARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denim, Lyocell, Terbiye, Fibrilasyon, Efektler, Denim, Lyocell, Finishing, Fibrilation, Effects
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
REJENERE SELÜLOZ ESASLI DENİM KUMAŞLARIN KONTROLLÜ FİBRİLASYON İLE EFEKTLENDİRİLMESİ Hilal ADIGÜZEL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2018 Danışman: Doç. Dr. Muhammed İbrahim BAHTİYARİ ÖZET Denim kumaşlar kıyafet olarak kullanılan en yaygın tekstil materyallerinden biridir. Denim kumaşların geniş kullanım alanı bulmasının sebebi sağlam yapısı ve farklı kimyasal ve fiziksel işlemlerin kullanımı ile geniş ürün çeşitliliğini sağlayan eşsiz efektlenme özelliğinden kaynaklanmaktadır. Klasik denim ürünler genellikle çözgü ipliği indigo ile boyanmış pamuklu kumaşlardan üretilirler. Fakat, taleplere bağlı olarak, bugün farklı lif karışımlarından ve boyarmaddelerden üretilmiş denim kıyafetlere rastlamak da mümkündür. Bu tez kapsamında denime kumaş formundayken farklı efektlerin kazandırılması için kullanılabilecek olanakların gösterilmesine çalışılmıştır. Bunu sağlamak için atkı ve çözgü ipliği olarak lyocell lifinin kullanılması ve denimin kumaş formunda fibrillenmesi planlanmıştır. Lyocell lifinin üretim yönteminden dolayı viskon ve modal liflerinden farklı olarak önemli bir fibrilasyon eğilimine sahip olduğu bilinmektedir. Bu projede fibrillenmiş denim kumaşların üretilmesi planlanmıştır. Bu esnada önemli olan nokta denim ürünler üzerinde homojen bir yüzey elde edecek şekilde kontrollü fibrilasyonun sağlanmasıdır. Bu amaçla yüksek fibrilasyon eğilimi olan lyocell lifleri atkı ve çözgü ipliğinde kullanılmıştır. Ardından, farklı mekanik ve kimyasal terbiye işlemleri kullanlarak kumaş yüzeyinde ilk olarak primer fibrilasyon dediğimiz istenmeyen fibriller kumaş yüzeyine çıkarılıp fibrillenme sağlanmıştır. Bu fibriller yine mekanik ve kimyasal terbiye işlemler ile kumaş yüzeyinden uzaklaştırılıp ardından sekonder fibrilasyon ile kontrollü fibrillenmiş bir yüzey elde edilmeye çalışılmıştır. Bu sayede terbiyeciler için denim kumaş üretimi esnasında alternatif bir kumaş efektlendirme türü için yeni üretim hattının belirlenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
GAINING EFFECTS FOR REGENERATED CELLULOSE BASED DENIM FABRICS BY CONTROLLED FIBRILLATION Hilal ADIGÜZEL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, November 2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muhammed İbrahim BAHTİYARİ ABSTRACT Denim is the most common textile material used for dresses. The reason for its wide usage can be summarized as its durable structure and its unique feature presenting extended product diversity by the use of different chemical and physical processes. The classical denim garments are generally produced with cotton fabrics and their only the warp thread is dyed with indigo however depending on the demands, today it is easy to see denim garments produced with different fiber blends and dyestuffs. In this thesis it was tried to show different opportunities to obtain different effects to denim in fabric form. To ensure this, it is planned to use lyocell as a regenerated cellulosic fiber in the warp and weft yarn and a fibrillated surface tried to be obtained during the processes of denim in fabric form. It is well known that because of the production method lyocell fiber has a significant fibrillation tendency different from viscose and modal fibers. This tendency can be restricted or increased during the production of the lyocell fiber. Moreover by the selected finishing processes, this fibrillation can come to light. In this project it is aimed to produce a fibrillated denim fabric. The important point in this period is to obtain a controlled fibrillation to ensure a homogeny surface on the denim garment. Then, unwanted fibrils removed from the surface of the fabric and fibrillation has been provided by using different mechanical and chemical finishing processes. These fibrils were removed from the surface of the fabric by mechanical and chemical finishing processes and then a controlled fibrillated surface was obtained by secondary fibrillation. For this aim lyocell fibers which have highly fibrillation tendency firstly used in warp of the denim fabrics. Then different finishing processes tested on denim fabric to ensure a controlled fibrillated surface. By this way an alternative process line for denim fabric production introduced to the finishers.