Aile içi şiddet, benlik saygısı ve kişilerarası ilişki kurma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of relationship between domestic violence,self-esteem and inter personal relations
  1. Tez No: 534948
  2. Yazar: ŞEBNEM ÇATALKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELA ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Cinsel Şiddet, Duygusal Şiddet, Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada aile içi şiddet,benlik saygısı ve kişiler arası ilişki arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada,yaş,anne baba eğitim düzeyi, anne baba ekonomik durumunun kişiler arası ilişkilerde etkisi araştırılmıştır.Araştırmaya Manisa Anadolu Turgutlu Lisesinde okuyan 176 11. sınıf öğrencisi katılmıştır. Kişiler arası İlişki Boyutları Ölçeği,Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Demografik Bilgi Formu ve Aile İçi Şiddet Anketi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, Kişiler arası İlişki Boyutları Ölçeği başkalarına güven alt boyutu ile Aile İçi Şiddet Anketi alt boyutlarından duygusal şiddet arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca başkalarına güven ve Aile İçi Şiddet Anketi alt boyutlarından cinsel şiddet arasında da negatif yönde ilişki bulunmuştur. Kişiler arası İlişki Boyutları Ölçeği duygu farkındalığı alt boyutu ile Aile İçi Şiddet Anketi duygusal şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kişiler arası İlişki Boyutları Ölçeği empati alt boyutu ile Aile İçi Şiddet Anketi fiziksel şiddet alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kişiler arası İlişki Boyutları Ölçeği onay bağımlılığı alt boyutu ile Aile içi şiddet anketi duygusal şiddet alt boyutu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, aile içi şiddetin, kişiler arası ilişki ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca benlik saygısının da kişiler arası ilişkilerle ilişkisi araştırılmak istenmiştir. Benlik saygısı ölçümleri için de Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Benlik saygısı ile kişiler arası ilişki ölçeği alt boyutlarından, empati, duygu farkındalığı, başkalarına güven alt boyutları arasında pozitif ve onay bağımlılığı arasında ise negatif yönde ilişki gözlenmiştir. Sonuç olarak benlik saygısının kişiler arası ilişki kurma ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, domestic violence, self-esteem and interpersonal relations are investigated. The results indicated that age, education level, mother and father education level, number of siblings, family income status relation with interpersonal relationships have been explored. 176, 11th grade students from Manisa Anadolu Turgutlu High conducted the surveys. The Scale of Interpersonal Relations (IPRDS), Rosenberg Self Esteem Scale, and Domestic Violence Survey and the demographic information form were used as data collection tools. According to the results of the study, a negative correlation was found between“trust”(sub- dimension of the Scale of Interpersonal Relations (IPRDS) and“emotional violence”(sub-dimension of the Domestic Violence Questionnaire. Another negative correlation is found between trust and sexual violence which is another dimension of Domestic Violence Questionnaire. A set of negative correlations exist between“Emotional awareness”(subdimension of Interpersonal Relationship Dimension Scale) and all the subdimensions of Domestic Violence Questionnaire as emotional violence, sexual violence and economic violence. In addition, negative correlation was found between empathy (the sub-dimension of the Interpersonal Relationship Dimensions Scale) and physical violence (a subdimension of Domestic Violence Questionnaire). As physical violence increases, empathy decreases. A positive correlation was found between attachment dependency (a subdimension of the interpersonal relationship dimensions' subscale and the emotional violence (sub-dimension of the Domestic Violence Questionnaire). As a result, it was seen that domestic violence was related to interpersonal relationship. In addition, the relationship between self-esteem and interpersonal relationship was investigated. Rosenberg Self-Esteem Scale was used for self-esteem measurements. There is a positive correlation between self-esteem and empathy, emotion awareness, confidence in others. However, there is a negative correlation between empathy and dependence on approval. As a result, self-esteem was associated with interpersonal relationships. Keywords : Domestic violence, sexual violence, emotional violence, Self-esteem