Şartlı eğitim yardımı alan çocukların annelerinin eğitime dair düşünceleri: Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı örneği
Opinion of mothers of children who receive conditional education aid on education: The case of Çankaya Social Assistance and Solidarity Foundation
  1. Tez No: 534982
  2. Yazar: SİBEL VURKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN ATASÜ TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, şartlı eğitim yardımı, eğitim, ebeveyn katılımı, Poverty, conditional education aid, education, parental participation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, yoksul çocukların eğitiminde annelerin eğitime ve Şartlı Eğitim Yardımına (ŞEY) yönelik bakış açıları ile eğitime katılımlarının nasıl bir etkiye sahip olduğu incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla araştırmada annelerin eğitime yönelik görüşleri, ŞEY'e yönelik görüşleri ve çocukların eğitimine katılımı ele alınmıştır. Çalışma Ankara ilinde bulunan Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen ŞEY'den yararlanan 111 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada annelerin eğitim için olumlu düşüncelere sahip olduğu ancak bunun davranışa yansımadığı, ŞEY'in eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir yere sahip olduğu, annelerin ŞEY'e ilişkin bilgi düzeylerinin ve eğitime katılımın yetersiz olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu doğrultuda maddi olanakların iyileştirilmesi ve annelerin eğitime yönelik farkındalıklarının artırılmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak çocukların eğitim hakkı için şartlı eğitim yardımı, eğitime yönelik farkındalık ve eğitime ebeveyn katılımı olmak üzere üç temel alanda sosyal politika ve sosyal hizmet uygulamalarına ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to examine the effects of mothers' attitudes toward education and Conditional Education Aid (CEA), and parental involvement in the education of poor children. For this purpose, the opinions of mothers on education, their opinions about CEA and their participation in the education of children were discussed. The survey was conducted with 111 women benefiting from CEA given by Çankaya Social Assistance and Solidarity Foundation. The quantitative research method was used in the research and the data were analyzed with the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20 program. In the study, it was found that mothers had positive thoughts for education but that was not reflected on the behavior, CEA is important for supplying with the educational necessities, mothers' knowledge about CEA and parental involvement to the education is inadequate. In this respect, it was understood that the financial possibilities should be improved and mothers' awareness about education should be increased. Based on the results, for children's right to education, recommendations on social policy and social work practices in three main areas, including conditional education aid, awareness of education and parental participation in education are included.