Boşanma sürecindeki erkeklere göre boşanma süreci ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
The divorce process according to men, who are undergoing the process of divorce, and the determination of the factors affecting the process
- Tez No: 535008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Family, Sexuality, Divorce, Avoidance, Impotence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Araştırma, boşanma sürecindeki erkeklerin boşanma sürecine bakış açılarını anlamak ve boşanma kararı vermelerini etkileyen faktörlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, boşanmış veya boşanma sürecinde olan 70 erkek katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan görüşme formu ile uygulanmıştır. Görüşme formu üç bölümden oluşmaktadır. Katılımcının sosyo-demografik özelliklerini içeren birinci bölüm, katılımcının evlilikte cinsel yaşamına yönelik düşüncelerini içeren ikinci bölüm ve üçüncü bölümde Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği bulunmaktadır. Bu kapsamda elde edilen veriler şu şekilde özetlenebilir: Boşanma sürecindeki erkeklerin eğitim seviyelerinin yüksek, çoğunlukla kentte, flört ederek evlenip çekirdek aile şeklinde yaşadıkları, çoğunluğunun hiç çocuk sahibi olmadığı olanların ise en fazla 1 veya 2 çocuğa sahip oldukları, boşanma kararı verme sürecinde katılımcıların önceden boşanma girişiminde bulunmadığı, bu karardan önce profesyonel destek alma oranın çok az olduğu, destek alanların ise çoğunlukla aile danışmanını tercih ettiği, boşanmaya karar veren kişilerin çoğunlukla kendileri olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, katılımcılar boşanmayı, yüzde 27,1'inde kötü ve yüzde 25,7'sinde huzurlu ve yüzde 20'sinde ise olumlu hissettiği görülürken, boşanmayı etkileyen en önemli sorunları, birinci sırada ilgisizlik ve beklentilerin gerçekleşmemesi, ikinci sırada kıskançlık/eş baskısı, üçüncü sırada cinsel problemler, diğer sıralarda sırasıyla başka birinin varlığı, maddi sorunlar, işsizlik, anne-baba müdahalesi, alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklar olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre cinsellikle ilgili sorunların evliliği etkilediği ve evlilikte cinselliğin problem olarak görüldüğü, boşanma nedeni olarak cinselliği görme durumunun ölçek alt basamağında yüksek düzeyde anlamlı farklılıklar olduğu, eşi aldatma durumu (kaçınma boyutu) ile cinsel ilişki isteğinin eş tarafından reddedilmesinde (cinsel ilişki sıklığında) anlamlı fark oluştururken, cinsel yaşamın doyuruculuğunda (kaçınma) yüksek düzeyde anlamlı farklılıklar olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Aile, Cinsellik, Boşanma, Kaçınma, Empotans
Özet (Çeviri)
This research is aiming to understand the perspectives of the men who are undergoing the divorce process and to identify the factors affecting the divorce decision. The samples of the study consist of 70 males who are divorced or divorcing, and live in our country and agree to take part in the research. It hasbeen seen that the level of education of men in the divorce process is high, they mostly live in cities and big cities, they get married by flirting and live as a nuclear family, the majority have no children, and if they have children, it is 1 or 2 children at most, in the process of making a divorce decision, the participants do not attempt to divorce in advance, the rate of getting a professional support before this decision is very low, those who get support mostly prefer family counselors, the people decide to divorce mostly by themselves. It has been found that the sexual problems have an effect upon the marriage and sexuality in the marriage is seen as a problem, there is a high level of meaningful difference in the subscale of seeing sexuality as a reason for divorce. While the spouse infidelity and rejection of the sexual desire by the spouse are found to be making a meaningful difference, the satiety of sexual life brings about a high level of meaningful differences.