2119 numaralı Safranbolu Şer'iyye sicil defterinin transkripsiyonu
The transcription of Safranbolu Court record registers numbered as 2119
- Tez No: 535086
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BİLİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Safranbolu, Şeriye Sicili, Osmanlı, Tereke, Viranşehir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu defter Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde MŞH.ŞSC.d.7473 kodla kayıtlıdır. H.1250-1251 M.1834-1835 yıllarını kapsamaktadır. Sicil 46 sayfa ve 97 hükümden oluşmaktadır. Sicilde geçen tereke, kazalara ait hisselerin kuruş ve para değeri, memurlara verilen değişik kalemlerde para ve kuruş bedeli, köy ve mahalle isimleri, bazı kazalara verilen kereste çeşitlerinin kuruş olarak bedeli, ağaç çeşitleri ve hangi işlerde kullanılacağı konuları yer almaktadır. Sicilde geçen hükümlerin sadece beşi verâset (miras) konularını içermektedir. Diğer hükümler ise savaşlarda yaralanarak emekliye ayrılan ve maaş bağlanan askerler ile Osmanlı Donanması için çeşitli tersanelerde yapılan gemilerin temel yapı maddesi olan kerestenin bölgeden temin edilmesi konularını içermektedir. Bu konuları veraset davaları ve bu davaların neticesi olan tereke kayıtları; Viranşehir Sancağı kazaları hissesine düşen çeşitli vergiler, Padişah tarafından gönderilen genel bilgilendirmeye dairfermanlar takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This notebook is registered whit code MŞH.ŞSC.d.7473 in Prime Ministry Ottoman Archive. It consist of Hijri 1250-1251 and B.C 1834-1835 years. Record consistof 46 pages and 97 provision heritage in record consist of township's allocation configuration and monel valve, officials Money and piastre price that is given, village and neighborhoud names, lumber piastre price is given to some township, trees varieties and which Works will they be used? Only five provision that passed in record consists of heirship. Other provisions consists soldiors who are injured in wars, retired and put on a salary and lumber which is the basic construction material supply for ottoman army. Inheritance cases and heritage records of these cases; taxes which included Viranşehir township, edists in general informing are sent by sultan follow these topics. Keyword: Safranbolu, Şeriye registry, Ottoman, Heritage, Viranşehir