İslam kültür ve medeniyet tarihinde Daru'l-Hikme
The Dar al-Hikmah in the history of Islamic culture and civilation
  1. Tez No: 535095
  2. Yazar: HAVVA İSLAM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL ARGIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Fâtımî Devleti, Hâkim Bîemrillâh, Dâru'l-Hikme, Dâru'l-İlm, Kahire, kütüphane
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Fâtımî Devleti Mısır'ı ele geçirdikten sonra bu coğrafyada ilmî faaliyetlerine devam etti. Fâtımî Devleti, İsmâilî düşünceyi geliştirip yaymak için bu ilmî faaliyetleri bir araç olarak kullandı. Bu sebeple, Fâtımî Devleti ilmî kurumlar kurdu ve bu faaliyetleri devlet eliyle geliştirmeye çalıştı. Bu faaliyetler, İsmâlî düşüncenin kurumsal olmasını sağladı. Dâru'l-Hikme kurumu da bu sebeple kurulmuştur. Dâru'l-Hikme, VI. Fâtımî Halifesi Hâkim Bîemrillâh döneminde (395/1004) kurulmuş, 567/1171 yılında Selâhaddîn-i Eyyûbî'nin Mısır'ı ele geçirmesi ile son bulmuştur. Çalışma, VI. Fâtımî Halifesi Hâkim Bîemrillâh döneminde Kahire'de kurulan Dâru'l-Hikme'yi tüm yönleri ile ele almaya çabalamıştır. Dâru'l-Hikme'nin kurulduğu ilmî ortam ele alınmış ve Dâru'l-Hikme öncesinde ilmî faaliyetler hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışma, kurum hakkında ilmî bir altyapı oluşturulmaya çabalamıştır. Dâru'l-Hikme'nin Dâru'l-İlm kurumları ile olan bağlantısı incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Fatimid State after captured the Egypt, kept on the scientific activities in the this geography. The Fatimid State used this scientific activities as a tool for The Ismaili's idea developing and spreading. Therefore, The Fatimid State established the scientific institutions ve tried to improve by the state. This activities provided to be institutional of the Ismaili's idea. Dâr al-Hıkmah was established this reason too. Dâr al-Hıkmah, was established in the VI. Caliph of Fatimid Hâkim Bîemrillâh period (395/1004) and in the year 567/1171, was closed after Selâddîn-i Eyyûbî kept on Egypt. The study, tried to handle all the way of Dâr al-Hıkmah that was established in the VI. Caliph of Fatimid Hâkim Bîemrillâh period. The study handled the scientific environment that was established Dar al-Hıkmah and informed about the scientific activities before Dar al-Hıkmah. The study tried to create a scientific substructure. The study tried to investigate the connection with Dar al-İlm and Dar al-Hıkmah. Key Words : The Fatimid State, Hâkim Bîemrillâh,Dar al-Hıkmah,Dar al-İlm, Cairo, library.