Commercial contracts in Iraqi and international laws an exploratory study in erbil Iraq
Irak ve Uluslararası Hukuklarda ticari sözleşmeler, Erbil Irak'da bir araştırma çalışması
  1. Tez No: 535210
  2. Yazar: HAVAL NAZHAD ABBAS AGHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT PATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Hukuku, Uluslararası Ticaret Hukuku, Ticari Sözleşmeler, E-Ticaret ve Akıllı Sözleşmeler, Commercial Law, International Commercial Law, Commercial Contracts, E-commerce, and Smart Contracts
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma Irak'ın Erbil kentindeki Irak ve uluslararası yasalardaki ticari sözleşmeleri incelemeyi kabul etti. Araştırmacı, veri toplamak için bir anket formu kullanmıştır. Bu nedenle, anket örneği Erbil'de farklı yargı bölümlerinden rastgele seçilen (107) hakimler, avukatlar, yargı yardımcıları ve hukukçulardan oluşmaktadır. Çalışmada, yerel ve uluslararası aşamalardaki ticari sözleşmelerin, devletler arasındaki ticari faaliyetler üzerinde önemli etkileri olduğu öngörülebilir. Sonuçlar, genel anket örnekleminin, ticaretteki sözleşmelerin ekonomik faaliyetler için önemli ve gerekli olduğu konusunda hemfikir olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yerel ve uluslararası ticari sözleşmelerin yanı sıra, ticari kuruluşların ticari faaliyetlerinin önündeki engelleri azaltmak ve ticarete girişmek için kendilerini entegre etmeleri gerekir. Irak ticaret kanunu 1984'te hareket ederken, genel olarak mevcut yerel ve uluslararası ticaret ortamları ile benimsenmesi için bir değişiklik yapılması gerekmektedir. ANOVA testi, anket örnekleminin özelliklerine göre, katılımcıların Irak ve uluslararası yasalardaki ticari sözleşmelere yönelik yanıtları arasında önemli farklılıklar olmadığını ortaya koymuştur. Ancak, sonuçlar, Irak ve uluslararası yasalardaki ticari sözleşmeler arasında olumlu ve anlamlı bir ilişkinin olduğunu da gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study conceded to examine the commercial contracts in Iraqi and international laws in Erbil city Iraq. The researcher used a survey questionnaire to collect data. So, the survey sample contains (107) judges, lawyers, judicial assistants, and jurists who were selected randomly from different judicial departments in Erbil. The study found that it can be predicted the commercial contracts at the local and international stages exercises significant impacts on the trade activities between states, while the results revealed that the overall survey sample agreed that contracts in commerce are significant and necessary for the economic activities. Moreover, business organization's benefit, besides local and international commercial contracts must contiguous and integrate themselves to activate commerce and reduce obstacles in front of commercial activities. While, the Iraqi trade law act 1984, generally need an amendment to adopt it with current local and international trade environments. The ANOVA test revealed that there aren't significant variances among respondents' replies toward commercial contracts in Iraqi and international laws, according to survey sample's characteristics. However, the results also showed that positive and significant relationship occurs between commercial contracts in Iraqi and international laws.