The impact of strategic planning on organizational performance: A study of private hospitals in Erbil city
Stratejik planlamanın örgütsel performansa etkisi: Erbil şehrinde özel hastaneler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 535211
  2. Yazar: BLAND MOHAMMED GHAFOUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT PATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Vizyon, Misyon, Stratejik Hedefler ve Organizasyonel Performans, Strategic Planning, Vision, Mission, Strategic Objectives, and Organizational Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, özel hastanelerdeki stratejik planlama uygulamalarını incelemiş ve Erbil kentinde hastanenin stratejik planlama ve örgütsel performansı arasındaki etkiyi fark etmeye çalışmıştır. Çalışmada bu çalışmada bir çerçeve için nitel bir çalışma yöntemi kullanılmıştır. Stratejik planlama boyutları özellikle özel hastanelerde başarılı stratejik planlama uygulamalarının temel özelliklerinin anlaşılmasını artıracak kurumsal performans üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma ayrıca anket toplama yöntemini bir veri toplama yöntemi olarak kullanmıştır. Buna göre, on sekiz özel hastane stratejik planlama taahhüdü ve yüksek sağlık hizmetleri performansına sahip olarak seçilmiştir. Araştırma, stratejik planlama ile örgütsel performans arasında kesin ve anlamlı bir ilişki olduğunu bulmuştur. Ayrıca, hastanenin dış yönelimi ve iç yönelimi organizasyon performansı ile en önemli pozitif ilişkiye ulaşmuştır. Ayrıca, regresyon analizi sonuçları, stratejik planlamanın örgütsel performansı etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, çalışma bulguları, etkili bir stratejik planlamayı sağlamak için hastane kültürünün ve karar verme türlerinin hastane bağlamında etkilerine dair içgörüyü de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the strategic planning practices in private hospitals and tried to realize the impact and relationship between the hospital's strategic planning and organizational performance in Erbil city, while the study employed a qualitative study method for a framework in this study. However, examined the impact of strategic planning dimensions on organizational performance that will increase the understanding of the essential characteristics of successful strategic planning practices particularly in private hospitals. The study also used survey questionnaire as a data collection method. Accordingly, eighteen private hospitals selected due to a commitment to strategic planning and having high health services performance. The study found that there is a definite and significant relationship between strategic planning and organizational performance. Further, hospital's external orientation and internal orientation reached the most substantial positive relationship with the organization performance. Moreover, the results of regression analysis revealed that strategic planning impacts the organizational performance. So, the study finding also provides insight into the impact of hospital culture and types of decision making in developing hospital context to enable effective strategic planning.