Kronik karaciğer hastalıklarında FIB-4 ve APRI skorlarının klinik tanı ile uyumu
Relationship with FIB-4 APRI scores and the clinical diagnosis in chronic liver diseases
  1. Tez No: 535381
  2. Yazar: PINAR PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İBRAHİM HATEMİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, Kronik Karaciğer Hastalığı, APRI, FIB-4, Cirrhosis, Chronic Liver Disease, APRI, FIB-4
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Karaciğer biyopsisi siroz tanısında altın standart yöntem olmasına rağmen invazif olması gibi bazı sınırlılıkları bulunmaktadır.. Bu sınırlılıklar nedeniyle, siroz tanısında kullanılabilecek invazif olmayan yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yöntemler arasında, aspartat transaminazın platelete oranı (APRI) ve dört faktörü temel alan fibrozis indeksi (FIB-4) bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı kronik karaciğer hastalarında APRI ve FIB-4'ün sirozun tahmin edilmesindeki performansını değerlendirmektir. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmaya 67 hasta dahil edildi.. Demografik özellikler, kronik karaciğer hastalığı etiyolojisi, karaciğer fonksiyon testleri analizlere dahil edildi. Çalışmamızda APRI (0.5 ve 2) ve FIB-4 (1.45 ve 3.25) indeksleri için sık tercih edilen eşik değerlerin siroz tahminindeki yeri analiz edildi. BULGULAR: Siroz grubunun yaş ortalaması 58.7 ± 11.9 yıl, kontrol grubunun 53.6 ± 12.4 yıldı.Siroz etiyolojisi hastaların % 37.9'unda kriptojenik, % 31'inde HBV ve % 13.8'inde alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığıydı. Kontrol grubunda izlenen, hastaların %55.3'ünde HBV, %21.1'inde kriptojenik, %7.9'unda HCV olmasıydı..FIB-4 ve APRI skorları sirotik hastalarda daha yüksekti. Siroz tanısında APRI>2'nin sensitivitesi %10.3, spesifitesi %92.1'di, FIB-4 ≥ 3.25'in sensitivitesi %58.6, spesifitesi %86.8'di. SONUÇ: Bu yöntemlerin klinik pratikte sık kullanımı, gereksiz biyopsilerin önlenmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Liver biopsy is the gold standard for the diagnosis of cirrhosis, but has limitations such as being an invasive procedure,These limitations of liver biopsy promote the development of noninvasive methods. Among this models, aspartate transaminase-to-platelet ratio index (APRI) and fibrosis index based on four factors (FIB-4) are used. The aim of this study was to evaluate the performance of APRI and FIB-4 to predict cirrhosis MATERIAL and METHODS: Sixty seven patients were included in the study. Demographic features, etiology of chronic liver diseases, liver functions test were included in the analyzes. In our study, the most preferred cut-offs for APRI (0.5 and 2) and FIB-4 (1.45 and 3.25) index were analyzed for prediction of cirrhosis RESULTS: The mean age of the cirrhosis group and the control group were 58.7 ± 11.9 and 53.6 ± 12.4 respectively. The causes of cirrhosis were cryptogenic in 37.9% of patients, HBV in 31% and NAFLD in 13.8%. The chronic liver diseases causes in control group were HBV in 55.3%, cryptogenic in 21.1%, HCV in 7.9%. FIB-4 and APRI scores were higher in cirrhotic patients . In diagnosis of cirrhosis, APRI>2 had a sensitivity of 10.3% and specificity of 92.1%, and FIB-4 ≥ 3.25 had a sensitivity of 58.6% and specificity of 86.8%. CONCLUSION: The use of these non-invasive methods in clinical practice will prevent unnecessary biopsy