Ağız mikroflorasındaki laktik asit bakterilerinin probiyotik özelliğinin araştırılması
Investigation of probiotic properties of lactic acidbacteria in oral microflora
- Tez No: 535428
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ, PROF. DR. BELMA DURUPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Probiyotik, diş çürüğü, Lactobacillus, Streptococcus mutans, Probiotic, tooth decay, Lactobacillus, Streptococcus mutans
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Diş çürümeleri ve diş eti hastalıkları tüm dünyada insanlarda en sık rastlanan ağız sağlığı hastalıklarıdır. Laktobasillerin ağız mikroflorasındaki patojen bakterilerle tutunma yüzeyi için rekabete girmeleri ve ürettikleri maddelerle onları inhibe etmeleri dolayısıyla ağız probiyotiği olarak kullanılabilme olasılıkları, ağız ve diş sağlığı açısından umut verici bir alternatif oluşturmaktadır. Ağız ve diş sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle bu çalışmada tükürükten elde edilen laktobasillerin probiyotik özelliği değerlendirilmiş ve ağız ve diş sağlığının korunmasına katkı sağlayacak probiyotik laktobasillerin seçimi hedeflenmiştir. Bu amaçla 15-18 yaş arası bireylerden alınan tükürük örneklerinden izole edilen laktik asit bakterilerinin ağız probiyotiği olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Probiyotik özellikleri belirlemek için yapılan testler sonucu seçilen izolatların, gerçek diş yüzeyinde mutants stretokoklara karşı rekabeti incelenmiştir. İzolatların tamamı Streptococcus mutans'a karşı inhibisyon göstermiştir. Ayrıca 13L1B, 14L1, 14L1B, 28LBX izolatlarının varlığı diş yüzeyine S. mutans'ın tutunma miktarını azaltmıştır. Bu izolatların S. mutans kaynaklı hastalıkları önlemede ağız probiyotiği olarak kullanılabilmeleri açısından sonuçlar umut vericidir. Konuyla ilgili detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tooth decay and gum disease are the most common oral health diseases in humans all over the world. Lactobacillus oral microflora is a promising alternative to mouth and dental hygiene possibilities for recruitment for pathogenic bacteria adhesion surfaces and inhibition of the substances they produce and thus their use as oral probiotics. Due to the positive effects on oral and dental health, the probiotic properties of lactobacilli obtained from saliva were evaluated in this study and the selection of probiotic lactobacilli to contribute to the protection of oral and dental health was aimed. For this purpose, the availability of lactic acid bacteria isolated from saliva samples from 15-18 year olds as oral probiotics has been investigated. Tests to determine probiotic properties have examined the competition of the selected isolates against Streptococcus mutans at the real tooth surface. All of the isolates showed inhibition against S.mutans. In addition, In addition, the presence of isolates 13L1B, 14L1, 14L1B, and 28LBX reduced the amount of S. mutans attaching to the tooth surface. The results are promising in that these isolates can be used as oral probiotics in the prevention of S. mutans-borne diseases. Detailed work on the subject is needed.