Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiirlerinin arketipsel eleştiri yöntemiyle tahlili
The analysis of ahmet Hamdi Tanpinar's poems with archetypal ciriticism
  1. Tez No: 535544
  2. Yazar: MERVE LEBLEBİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, şiir, arketipsel eleştiri, Ahmet Hamdi Tanpınar, poetry, archetypal criticism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Arketip sözcüğünü Eski Yunancadan modern psikolojiye aktaran şahıs Carl Gustav Jung'tur. O, bilinçdışını kişisel ve kolektif olarak ikiye ayırmıştır. İnsanlığın ortak mirası olan kolektif bilinçdışı unsurları arketip olarak adlandırılmıştır. Jung'un bu teorisi, Mircea Eliade, Northrop Frye, Joseph Campbell gibi araştırmacılar tarafından bir edebi eleştiri yöntemine temel olmuştur. Arketipsel eleştiri olarak adlandırılan bu yöntem 20. yüzyılın güçlü eleştiri kuramlarından biri olmuştur. Edebî metinde insan doğasının değerlerinin araştırılması anlamına gelen bu yöntem aynı zamanda yeni bir okuma biçimidir. Türk edebiyatının önemli bir sanatkârı olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiirlerinin bu yöntemle analiz edilmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Daha önceden Tanpınar'ın şiirlerinin bu yöntemle incelenmemesi sebebiyle bu çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde arketipsel semboller, ikinci bölümünde arketipsel kişilik yapıları incelenmiştir. Sonuç olarak ise Tanpınar'ın bireysel tecrübelerin ötesinde insanlığın ortak mirası olan arketipsel unsurları görünenden çok daha etkili biçimde kullandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Carl Gustav Jung is the person who transferred the word archetype from ancient Greek to modern psychology. He divided the unconscious into two as personal and collective. The collective unconscious elements, which are the common heritage of humanity, are called archetypes. Jung's theory has been the basis of a literary critique by researchers such as Mircea Eliade, Northrop Frye and Joseph Campbell. This method, called archetypal criticism, has been one of the strongest criticism theories of the 20th century. This method, which means studying the values of human nature in the literary text, is also a new way of reading. The analysis of the poems of Ahmet Hamdi Tanpınar, who is an important craftsman of Turkish literature, is the subject of this study. This study was needed since the poems of Tanpınar were not examined with this method before. In the first part of the study, the archetypical symbols and the archetypical personality structures in the second section were examined. As a result, it is understood that Tanpınar uses archetypal elements, which are the common heritage of humanity, more effectively than it is seen beyond individual experiences.