Twitter'ın araştırma mecrası olarak kullanımı: Siyasi görünüm üzerine bir uygulama örneği
The use of twitter as a research medium: An example of an application on political outlook
  1. Tez No: 535546
  2. Yazar: YAVUZ KANBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Twitter, Veri, Sibernetik, Görselleştirme, Twitter, Data, Network, Cybernetics, Visualization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yaygınlaşan sosyal medya kullanımı mecrayı gün geçtikçe doğal birer uzantımız haline getirmektedir. İnsan etkileşim imkânlarının üst düzeyde bulunduğu bu katılımcı mecra, içerisinde çeşitli otonom iletişim mekanizmaları barındıran bir enformasyon makinesidir. Sosyal medya konseptinin barındırdığı gerçek hayata benzer sosyal taklit pratikleri mecra deneyimini oluştururken, diğer yandan bireylerin sosyal yeteneklerini sayısal (dijital) hale getirmektedir. Bu yönden bakıldığında sosyal hayatın yansımalarını görebildiğimiz siber uzamlar, bilimsel açısından son derece değerli veri kaynakları haline gelmektedir. Çalışma Twitter üzerinde takip etme ve edilme verilerinden ölçülebilir sosyal göstergeler elde etmeyi amaçlanmaktadır. Bu sayede mecranın sibernetik işlevinin derinliği ortaya konulmaktadır. Geleneksel yöntemlerle yapılan veri toplama teknikleri özellikle saha araştırmalarındaki zaman ve kaynak kısıtları bakımından sınırlı kalabilmektedir. Twitter üzerinde daha geniş kapsamlara ulaşma imkânlarının gösterildiği çalışmada mecranın veri toplama açısından nasıl verimli bir kanal oluşturduğu üzerinde durulmaktadır. Uygulama örneğinde Twitter üzerinde tespit edilen (siyasi partiler, medya kuruluşları vb.) siber zümreler, bilgisayarlı sosyal ağ analizi ve görselleştirme imkânlarından faydalanılarak incelenmiştir. Uygulama örneğinde mecliste bulunan dört siyasi partinin genel merkez profilleri ve çevresi örneklem verisini oluşturmaktadır. Bulgular çerçevesinde, Twitter üzerinden elde edilen veri aracılığıyla zümreler arasındaki ilişkiler, rekabet ve iş birliği alanları tespit edilmiştir. Ayrıca makine modellemesinin, sosyal mecraların sayısal formlara aktardığı ilişkileri anlamlandırmada ne kadar işlevsel neticeler elde edebileceği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The widespread use of social media makes this area a natural extension of us day after day. This participatory area where human interaction facilities are at the highest level is an information machine which contains various autonomous communication mechanisms. The social media concept creates the experience of social imitation practices similar to the real life and on the other hand makes the social skills of individuals' digital. From this point of view, the cyber spaces that we can see the reflections of social life are becoming scientifically valuable data sources. The study aims to obtain measurable social indicators from the follow-up and retrieval data on Twitter. In this way, the depth of cybernetic function of the media is revealed. Data collection techniques using traditional methods may be limited, especially in terms of time and resource constraints in field research. In the study, where the opportunities to reach wider scopes on Twitter are shown, how the medium forms an efficient channel in terms of data collection is emphasized. In the application example, (political groups, media companies, etc.) cyber groups detected on Twitter were analyzed by using computerized social network analysis and visualization. In the case of practice, the headquarters profiles and surroundings of the four political parties in the parliament creates the sampling data. Within the framework of the findings, the relations between the groups and competition and cooperation areas were determined through the data obtained via Twitter. In addition, how much functional results can be obtained by machine modeling to make sense of the relationships that social channels transfer to digital forms is revealed.