Diz osteoartritinin sementli total artroplasti ile tedavisininsonuçları
Results of knee osteoarthri̇ti̇s treatment wi̇th cemented total artroplasty
- Tez No: 535566
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SABRİ BALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, diz osteoartriti, diz eklemi, Total knee arthroplasty, knee osteoarthritis, knee joint, cemented total knee, knee pain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, diz ekleminin anatomisi biyomekaniği diz protezlerinin özellikleri ve çeşitlerini, cerrahi teknik ve komplikasyonları ile kliniğimizde sementli total diz protezi ameliyatı yapılan hastaların takip sonuçları incelendi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde sementli total diz protezi ameliyatı yapılan 88 hastanın 102 dizi çalışmaya alındı. Hastaların arşiv ve son kontrol verileri kullanıldı. Diz cemiyeti klinik ve radyolojik skorlama sistemi, görsel analog skala ile değerlendirildi. Hastaların ameliyat tarihindeki yaşları ortalaması 68.86±6.41 yaş arasındadır. Hastaların ortalama vücut kitle indeksi 35.68±6.08 kg/m 2 olarak tespit edildi. Hastaların 39 (% 44.3) unun sol dizi, 35 (%39.8)inin sağ dizi ve 14 (%15.9) ünün her iki dizi ameliyat edildi. Hastaların 25' inde (%24.5) diz ön ağrısı varken 77' inde (%75.5) yoktu. Bir hasta da total tibial gevşeme tespit edildi. Revizyon artroplasti uygulandı. Hastanede yatış süresi ortalama 11.87±3.26 gündü. Kan transfüzyonu miktarı ortalama 2.23±1.20 ünite idi. Ameliyat süresi ortalama 135.09±37.27 dakika idi. Ameliyat esnasında uygulanan turnike süresi ortalama 77.47±23.71 dakika idi. Kullanılan insert kalınlığı ortalama 11.43±1.98 mm idi. Ameliyat sonrası ostalama takip süreleri 32.82±14.01 ay idi. Çalışmamızda en sık karşılaşılan akut komplikasyon 20 hasta ile yüzeyel enfeksiyondu. Onsekiz hastaya antibiyo terapi yeterli olurken, iki hastaya anestezi altında yara debritmanı ve kapatma uygulandı. Derin enfeksiyon septik gevşeme saptanmadı. Bir hastada ameliyat sonrası erken dönemde diz çıkığı gelişti. Aşhil gerginliği olan hastaya aşiloplasti uygulandı. Femoral stem revize edildi. Bir hastada ameliyat sonrası derin ven trombozu gelişti. Tedaviyle geriledi. Bir hastada ameliyat sonrası 1. ayında patellar tendon rüptürü gelişti. Tenodez uygulandı. Ameliyat sonrası 2. ayında bir hastamızda femur boyun sters kırığı tespit edildi. Parsiyel kalça protezi ile tedavi edildi. Çalışmaya alınan hastaların ameliyat öncesi diz skoru ortalamaları 29.15±10.63 olarak tespit edildi. Ameliyat sonrası diz skoru ortalamaları ise 85.90±6.25 oldu. Çalışmaya alınan hastaların ameliyat öncesi fonksiyonel skoru ortalamaları 32.38±20.35 olarak tespit edildi. Ameliyat sonrası fonksiyonel skor ortalamaları ise 83.91±18.54 oldu. Takipte diz skorlarına göre 63 dizde mükemmel, 38 dizde ise iyi sonuç elde ettik. Diz fonksiyonel skorlarına baktığımızda 65 mükemmel, 16 iyi, 10 orta, 10 dizde ise kötü sonuç elde ettik. Yani diz puanlarına göre değerlendirirsek %100 mükemmel ve iyi sonuç fonksiyonel puanlara baktığımızda ise %79.4 mükemmel ve iyi sonuç elde ettik. Olgularımızın tümü ele alındığında %89,5' inde mükemmel ve iyi sonuç elde ettik. Hastaların ameliyat öncesi görsel analog skala puanları ortalaması 9.05±0.876 olarak tesbit edildi. Ameliyat sonrası görsel analog skala puanları ortalaması ise 1.07±1.25 olarak tespit edildi. Sonuç olarak; doğru hasta, uygun implant ve tecrübeli ekip ile komplikasyonu düşük tatminkar fonksiyonel sonuç elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated knee joint anatomy biomechanics, the characteristics and varieties of knee prostheses and surgical techniques and complications and follow-up results of patients undergoing cemented total knee prosthesis surgery in our clinic. One hundred two knees of 88 patients undergoing cemented total knee prosthesis surgery at the Recep Tayyip Erdoğan University Education and Research Orthopedic and Traumatology Clinic were enrolled. These were assessed using the Knee Society clinical and radiological rating system and a visual analogue scale. Mean age at time of surgery was 68.86±6.41 years. Mean body mass index was 35.68±6.08 kg/m 2. Thirty-nine patients (44.3%) underwent surgery to the left knee, 35 (39.8%) to the right knee and 14 (15.9%) to both. Anterior knee pain was present in 25 patients (24.5%) but not in 77 (75.5%). Total tibial loosening was identified in one patient. Revision arthroplasty was performed. Mean length of hospitalization was 11.87±3.26 days. Mean level of blood transfusion was 2.23±1.20 units. Mean duration of surgery was 135.09±37.27 min. Mean length of tourniquet use during surgery was 77.47±23.71 min. Mean insert thickness was 11.43±1.98 mm. Mean postoperative monitoring time was 32.82±14.01 months. The most common acute complication was superficial infection, in 20 patients. Antibiotherapy was sufficient in 18 patients, while would debridement and closure under anesthesia were performed on two patients. No deep infection or septic loosening was determined. Knee dislocation occurred in one patient in the early postoperative period. Achilloplasty was performed on a patient with tension in the Achilles tendon. The femoral stem was revised. Deep vein thrombosis developed after surgery in one patient. This subsided with treatment. Patellar tendon rupture occurred in one patient in the 1st month postoperatively. Tenodesis was applied. Femoral neck stress fracture was determined in one patient in the 2nd month postoperatively. This was treated with partial hip prosthesis. Mean preoperative knee score was 29.15±10.63, compared to 85.90±6.25 postoperatively. Mean preoperative functional score was 32.38±20.35, compared to a mean postoperative functional score of 83.91±18.54. During follow-up, perfect results based on knee scores were achieved in 63 knees and good results in 38. In terms of functional scores, we achieved perfect outcomes in 65 knees, good in 16, moderate in 10 and poor in 10. In other words, based on knee scoring we achieved 100% perfect and good outcomes, while based on functional scores we achieved 79.4% perfect and good outcomes. Considering all our cases together, we obtained perfect and good results in 89.5%. Our patients' mean preoperative visual analogue score was 9.05±0.876, compared to 1.07±1.25 postoperatively. In conclusion, satisfactory functional results with low complication levels can be achieved with the right patient, appropriate implants and an experienced team.