Adil ve makul koşullarda çalışma hakkıkapsamında işçi onurunun korunması
Protection of worker dignity within the scope of theright to work under 'just and favourable' conditions
- Tez No: 535607
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HADİ SÜMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Taciz, Adil ve Makul Koşullar, Onur, Çalışma Hakkı, Ayrımcılık, Mobbing, Just and Favourable, Dignity, Work Right, Discirimination
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
İkinci Dünya Savaşı Sonrası adil ve makul kavramının uluslararası belgelerde yer almaya başlamasına rağmen, içeriğinin ne olduğunun tam olarak bilinmemesi nedeniyle çalışmamızda öncelikle adil ve makul kavramının kapsamı üzerinde durulmuştur. Bu kavramın içeriğinde yer alan konulardan aynı zamanda da işçi onurunu koruyan düzenlemeler belirlenerek incelenmiştir. Buna göre işyerinde işçinin psikolojik tacize karşı korunması ve işçilerin çalışırken ayrımcılığa maruz kalmamaları işçi onurunu koruyan düzenlemelerden iki tanesi olarak kabul edilmiştir. Psikolojik taciz, işyerinde çalışan diğer işçiler veya işveren tarafından tekrarlanan süreklilik içeren psikolojik saldırılardır. Önemli olan psikolojik tacizin sistematik bir şekilde her türlü kötü muamele, tehdit, şiddet, aşağılama gibi davranışları içerisinde barındırmasıdır. Ayrımcılık kavramı ise genellikle eşitlik ilkesi ile birlikte anılmaktadır. Adil ve makul koşullarda çalışma hakkı kapsamında ayrımcığın tanımı yapılırken ise ayrımcılığı doğrudan ve dolaylı ayrımcılık olarak ikiye ayırarak tanımlamak gerekmektedir. Buna göre, doğrudan ayrımcılık, bir kimsenin, karşılaştırılabilir durumlarda, ırk veya etnik kökene dayalı olarak, bir diğer kişiye göre daha az tercih edilebilir bir muameleye tabi tutulması, şimdiye kadar tutuluyor olması veya tutulma ihtimali olması halinde yapılan ayrımcılıktır. Dolaylı ayrımcılık ise; görünüşte tarafsız olan bir hükmün, yansız kriterlerin veya uygulamanın, bir ırk veya etnik kökenden kimseyi diğer kişilerle karşılaştırıldığında özel bir avantajsız konuma getirdiği durumlarda kullanılan yöntemdir. Çalışmamızda da işçinin psikolojik tacize ve ayrımcılığa karşı korunması konuları ayrıntılı olarak incelendikten sonra, bu haklara ilişkin uluslararası düzenlemelerde yer alan hükümler ile Türk Hukukunda yer alan hükümler birlikte değerlendirilmiştir. Son olarak da işçi onurunun ihlal edildiği durumlarda Türk Hukukuna göre işçinin sahip olduğu hukuki ve cezai yaptırımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the emergence of“just and favourable' term in the international documents after the World War II, its content was not exactly known. Therefore, our research initially emphasizes the scope of the 'just and favourable' term. The regulations protecting the dignity of the workers were chosen from the subjects within the content of this term, as well and they were studied. Accordingly, the regulation for protecting the worker against mobbing and the regulation to ensure that the workers are not subjected to discrimination while working are accepted as two of the regulations protecting the dignity of the workers. Mobbing is defined as the psychological attacks persistently repeated by the other workers or the employer in the workplace. What is important is that mobbing systematically includes all kinds of behaviours such as ill-treatment, threat, violence and humiliation. The term ”discrimination“ is usually considered along with the principle of equality. When discrimination is defined within the scope of the right to work under ”just and favourable" conditions, it has to be defined separately as direct and indirect discrimination. It is defined as direct discrimination when a person is subjected to, has been subjected to or will be subjected to a less favourable treatment due to his race or ethnic origins in comparison to another person. On the other hand, indirect discrimination is a method used in the situations where a judgement, impartial criteria or implementations bring a special disadvantage to a person of a race or an ethnic origin when compared to others. Protecting the workers against mobbing and discrimination is detailedly examined in our research and the provisions in the international regulations, related to these rights, are evaluated along with the provisions in the Turkish Law. Finally, legal and penal sanctions the worker is entitled to in Turkish Law due to a violation of his dignity are also mentioned.