Harpin proteini ve potasyum tiyosülfat yaprak uygulamalarının II. ürün koşullarında pamuğun (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif kalitesi üzerine etkisi
The effects of harpin protein and potassium thiosulphate foliar applications on yield and quality characteristics in second crop cotton (Gossypium hirsutum L.)
- Tez No: 535606
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, harpin proteini, potasyum tiyosülfat, verim, lif kalite özellikleri, Cotton, harpin protein, potassium tiosulphate, yield, fiber quality characteristics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Pamuk tarımında harpin proteini ve potasyum tiyosülfatın yapraktan uygulamaları verim ve kaliteyi artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, harpin proteini ve potasyum tiyosülfat'ın taraklanma doruğu, çiçeklenme başlangıcı ve son uygulamadan 21 gün sonra yapılan yaprak gübrelemelerinin PG 2018 pamuk çeşidi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 3 yinelemeli Tesadüf Blokları Deneme Deseni kullanılmıştır. İncelenen özellikler bitki boyu (cm), koza sayısı (adet/bitki), meyve ve odun dalı sayıları (adet/bitki), koza kütlü ağırlığı (g), koza açma gün süresi, birinci el hasat yüzdesi (%), kütlü pamuk verimi (kg da-1), 100 tohum ağırlığı (g), çırçır randımanı (%), lif inceliği (mic), lif uzunluğu (mm) ve lif dayanıklılığı (g tex-1) dır. Birinci el yüzdesi, kütlü pamuk verimi ve lif inceliği üzerine uygulamaların etkisinin istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır. Çiçeklenme başlangıcında harpin proteini uygulamasının birinci el hasat yüzdesini; taraklanma doruğunda harpin proteini uygulamasının kütlü pamuk verimini ve tüm uygulamaların lif inceliğini artırdığı saptanmıştır. Harpin proteini ve potasyum tiyosülfat uygulamalarının verimi artırabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The harpin protein and potassium tiosulphate are widely used to increase the seed cotton yield and fiber quality characters in cotton production. The effects of combinations of harpin protein and and potassium tiosulphate at peak square and peak bloom and 21 days after final application on yield and quality characteristics were investigated in PG 2018 cotton variety. The experiment was laid out in Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Plant height (cm), number of bolls per plant, sympodial and monopodial branch number per plant, seed cotton/boll (g), days to first boll opening, first picking percentage (%), seed cotton yield (kg da-1), seed index (g), ginning percentage (%), fiber fineness (mic), fiber length (mm) and fiber strength (g tex-1) were evaluated. The effects of applications on seed cotton yield, first picking percentage and fiber fineness were found significant. The harpin protein application at stage of peak blooming and harpin protein application at stage of peak significantly increased the first picking percentage and seed cotton yield, respectively, whereas all applications significantly increased fiber fineness. It was concluded that harpin protein application had significant effect in cotton.