Gaz difüzyon tabakalarında termal iletkenlik katsayısı tayini ve proton değişim membran yakıt pilinin izotermal olmayan modelinin geliştirilmesi
Determination of thermal conductivity coefficient in gas diffusion layers and development of the non-isothermal model of proton change membrane fuel cell
  1. Tez No: 535693
  2. Yazar: ANIL CAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GDT Isı Transfer Katsayısı, Parametrik Analiz, PEM Yakıt Pili Modelleme, GDL Heat Transfer Coefficient, Parametric Analysis, PEM Fuel Cell Modeling
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez kapsamında, öncelikle genel anlamda yakıt pilleri, kullanım alanlarından bahsedilmiş, yakıt pili içerisinde olan fiziksel ve kimyasal olaylarla ilgili detaylar ile bu detayların çözülmesinde farklı yaklaşımlardan bahsedilmiştir. Çalışmanın esas kapsamını oluşturan bölüm olan PEM tipi bir yakıt pilinin modellenmesi, literatür de bulunan deneysel bir çalışmanın verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Modelleme işlemi gerçekleştirilirken, yakıt pilinde kullanılan herbir eleman ve gerçekleşen herbir olay için mümkün olduğunca deneysel verilerden elde edilen fonksiyonlar kullanılmıştır. Bu bağlamda, literatür de daha önce verilmemiş olan, gaz difüzyon tabakalarının sıcaklığa bağlı ısı transfer katsayıları deneysel yöntemle tayin edilmiş ve modelde kullanılmıştır. Modelleme çalışması Comsol Multiphysics ticari yazılımı ile yapılmış olup, tek kanallı, izotermal olmayan, yatışkın halde, üç boyutlu bir yakıt pilini içermektedir. Geliştirilen model referans alınan deneysel çalışma ile karşılaştırılmış ve doğrulanmıştır. Buna istinaden, yakıt pili işletme parametreleri, geometrik parametreler ve malzeme özelliklerinden oluşan bir dizi parametre seçilmiştir. Seçilen her bir parametreye, deneysel çalışma da kullanılan değerler ile beraber biri bu değerlerin altında, biri üstünde olmak üzere üç farklı değer atanmıştır. Sunulan model, her bir parametre değeri için çözdürülmüş ve yakıt pili performans grafikleri oluşturulmuştur. Bu performans grafikleri ve beraberinde verilen hücre sıcaklığı, membran üzerindeki akım yoğunluğu, kanal içindeki hidrojenin, oksijenin ve katot tarafındaki suyun kütlece oranlarını gösteren sonuçlar ile birlikte yorumlanarak, hangi parametrenin yakıt pili performansını nasıl etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis, firstly the fuel cells in general terms, usage areas are mentioned, details about the physical and chemical events in the fuel cell, and different approaches in solving these details are mentioned. The modeling of a PEM type fuel cell, which is the part that constitutes the main scope of the study, was carried out using the data of an experimental work in the literature. When modeling is performed, each element used in the fuel cell and the functions obtained from the experimental data as much as possible for each event are used. In this context, heat transfer coefficients of gas diffusion layers, which have not been given previously in the literature, have been determined depending on the temperature by the experimental method and used in the model. The modeling work was done with commercial software from Comsol Multiphysics and contains a single channel, nonisothermal, steady, three-dimensional fuel cell. The developed model was compared and verified with the reference experimental work. In this regard, a number of parameters have been selected which consist of fuel cell operating parameters, geometric parameters, and material properties. Each selected parameter has three different values, one of which is below and one above the values used in the experimental study. The presented model was solved for each parameter value and fuel cell performance graphs were created. These performance graphs, together with the accompanying cell temperature, the current density on the membrane, the hydrogen, oxygen in the channel, and the mass proportions of the water on the cathode side were interpreted to determine which parameter affected the fuel cell performance.