Bulut tabanlı personel devam kontrol sistemi tasarımı ve gerçeklemesi
Design and implementation of cloud based personnel attendance control system
  1. Tez No: 535692
  2. Yazar: MUSTAFA ZÜBEYİR BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Devam Kontrol Sistemleri, Servis olarak Yazılım (SaaS), Nesnelerin İnterneti, İnsan Kaynakları Yönetimi, Cloud Computing, Time and Attendance Systems, Software as a Service (SaaS), Internet of Things (IoT), Human Resource Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Personel devam kontrol sistemi (PDKS); personelin çalışma alanına giriş-çıkış zamanını kaydeden, mesai, izin ve yetkilendirme kontrolünün otomatize edilmesini sağlayan bir bilişim sistemidir. PDKS, özellikle vardiyalı çalışanların olduğu ve saatlik ücret hesaplamasına ihtiyaç duyulan sektörlerde on-yıllardır kullanılmaktadır. Geleneksel PDKS'ler yerel ağda ve lokasyon bazlı çalıştığı için birden çok şubede personelin çalıştığı işletmelerde tüm personelin tek bir merkezden kontrol edilmesine imkân vermemekte ve her lokasyonda ayrı bir sisteme ihtiyaç duyarak operasyonel maliyeti arttırmaktadır. Bu tez çalışmasında PDKS'nin servis olarak sunulmasıyla çok şubeli işletmeler için merkezi devam kontrolünün sağlanabileceği ve sistem maliyetinin düşeceği hipotezi ortaya atılmış; servis olarak kiralanmaya imkan veren bulut bilişim tabanlı PDKS, özgün bir yaklaşımla tasarlanıp gerçeklenerek hipotezin test edilmesine uygun zemin hazırlanmış ve pilot bölge uygulaması ile hipotez test edilip doğrulanmıştır. Gerçeklenen sistem ile bir işletmenin farklı şubelerindeki personel takibini merkezi olarak yapabilmesine imkân vermenin yanı sıra, birçok işletmenin tek bir PDKS yazılımı üzerinden üyelik sistemi ile hizmet almasına da imkân sağlanmıştır. Bu sayede PDKS'de, bulut bilişimin kullandığın kadar öde, platform bağımsızlığı, anında güncelleme ve bakım avantajlarından faydalanılabileceği kanıtlanmıştır. Tasarlanan sistemde otomatik tanımlayıcı cihazlar Arduino mikrokontrolör ve RFID teknolojisi kullanılarak gerçeklenmiş, PDKS yazılımı web platformunda nesneye dayalı programlama prensiplerine göre geliştirilmiştir. Yazılım, uzak sunucuda web ortamında çalıştığı için terminal cihazlar ve web yazılım arasındaki iletişim TCP/IP protokolleri ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Personnel attendance control system (PACS) is an information system that records the time of entry and exit of personnel into the work area, and enables to automatize shift, leave and authorization control. PACS is especially important in the sectors, where there are shift workers and hourly wage calculation is required. Traditional PACS operates in local network and are locality based, so that in the case of employees working in multiple branches, it does not allow all personnel to be controlled from a single center and therefore increases operational cost by requiring a separate system at each locality. In this dissertation, the hypothesis, which the central attendance control for multi-branch operators can be achieved and the system cost will be reduced by presenting PDKS as a service, has been put forward. The cloud-based PACS, which can be rented as a service, is designed and implemented with a unique approach, the infrastructure suitable for testing the hypothesis is prepared, and the hypothesis is tested and verified with the pilot region application. In addition to allowing an operator to centrally follow staff at different branches, the realized system also allows many businesses to receive services through a single PACS software. Consequently, PACS has proven to be able to benefit from the advantages of cloud computing, platform independence, instant updating and maintenance. In the designed system, the automatic identification devices are realized using Arduino microcontroller and RFID technology and the PACS software is developed based on object oriented programming principles over the web platform. Since the software runs on the web environment on the remote server, the communication between the terminal devices and the web software is achieved by TCP / IP protocol.