Geri Dön

Bulut tabanlı personel devam kontrol sistemi tasarımı ve gerçeklemesi

Design and implementation of cloud based personnel attendance control system

  1. Tez No: 535692
  2. Yazar: MUSTAFA ZÜBEYİR BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim, Devam Kontrol Sistemleri, Servis olarak Yazılım (SaaS), Nesnelerin İnterneti, İnsan Kaynakları Yönetimi, Cloud Computing, Time and Attendance Systems, Software as a Service (SaaS), Internet of Things (IoT), Human Resource Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

Personel devam kontrol sistemi (PDKS); personelin çalışma alanına giriş-çıkış zamanını kaydeden, mesai, izin ve yetkilendirme kontrolünün otomatize edilmesini sağlayan bir bilişim sistemidir. PDKS, özellikle vardiyalı çalışanların olduğu ve saatlik ücret hesaplamasına ihtiyaç duyulan sektörlerde on-yıllardır kullanılmaktadır. Geleneksel PDKS'ler yerel ağda ve lokasyon bazlı çalıştığı için birden çok şubede personelin çalıştığı işletmelerde tüm personelin tek bir merkezden kontrol edilmesine imkân vermemekte ve her lokasyonda ayrı bir sisteme ihtiyaç duyarak operasyonel maliyeti arttırmaktadır. Bu tez çalışmasında PDKS'nin servis olarak sunulmasıyla çok şubeli işletmeler için merkezi devam kontrolünün sağlanabileceği ve sistem maliyetinin düşeceği hipotezi ortaya atılmış; servis olarak kiralanmaya imkan veren bulut bilişim tabanlı PDKS, özgün bir yaklaşımla tasarlanıp gerçeklenerek hipotezin test edilmesine uygun zemin hazırlanmış ve pilot bölge uygulaması ile hipotez test edilip doğrulanmıştır. Gerçeklenen sistem ile bir işletmenin farklı şubelerindeki personel takibini merkezi olarak yapabilmesine imkân vermenin yanı sıra, birçok işletmenin tek bir PDKS yazılımı üzerinden üyelik sistemi ile hizmet almasına da imkân sağlanmıştır. Bu sayede PDKS'de, bulut bilişimin kullandığın kadar öde, platform bağımsızlığı, anında güncelleme ve bakım avantajlarından faydalanılabileceği kanıtlanmıştır. Tasarlanan sistemde otomatik tanımlayıcı cihazlar Arduino mikrokontrolör ve RFID teknolojisi kullanılarak gerçeklenmiş, PDKS yazılımı web platformunda nesneye dayalı programlama prensiplerine göre geliştirilmiştir. Yazılım, uzak sunucuda web ortamında çalıştığı için terminal cihazlar ve web yazılım arasındaki iletişim TCP/IP protokolleri ile sağlanmıştır.

Özet (Çeviri)

Personnel attendance control system (PACS) is an information system that records the time of entry and exit of personnel into the work area, and enables to automatize shift, leave and authorization control. PACS is especially important in the sectors, where there are shift workers and hourly wage calculation is required. Traditional PACS operates in local network and are locality based, so that in the case of employees working in multiple branches, it does not allow all personnel to be controlled from a single center and therefore increases operational cost by requiring a separate system at each locality. In this dissertation, the hypothesis, which the central attendance control for multi-branch operators can be achieved and the system cost will be reduced by presenting PDKS as a service, has been put forward. The cloud-based PACS, which can be rented as a service, is designed and implemented with a unique approach, the infrastructure suitable for testing the hypothesis is prepared, and the hypothesis is tested and verified with the pilot region application. In addition to allowing an operator to centrally follow staff at different branches, the realized system also allows many businesses to receive services through a single PACS software. Consequently, PACS has proven to be able to benefit from the advantages of cloud computing, platform independence, instant updating and maintenance. In the designed system, the automatic identification devices are realized using Arduino microcontroller and RFID technology and the PACS software is developed based on object oriented programming principles over the web platform. Since the software runs on the web environment on the remote server, the communication between the terminal devices and the web software is achieved by TCP / IP protocol.

Benzer Tezler

  1. Bilgisayar ve internet destekli uzaktan eğitim programlarının tasarım, geliştirme ve değerlendirme aşamaları (SUZEP örneği)

    Design, development and evaluating stages of computer and internet supported distance education program (on the model of SUZEP)

    BİROL GÜLNAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Radyo-TelevizyonSelçuk Üniversitesi

    Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. AHMET HALUK YÜKSEL

  2. Analysis and design of scalable software as a service architectures

    Ölçeklenebilir hizmet olarak sunulan yazılım mimarilerinin analiz ve tasarımı

    ONUR ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BEDİR TEKİNERDOĞAN

  3. Uzaktan eğitim öğrencileri için web tabanlı çevrimiçi sınav sistemi uygulaması geliştirilmesi

    Application of web based online examination system for distance education students

    TARIK İÇTEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolGazi Üniversitesi

    Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. ABDULLAH ÇAVUŞOĞLU

  4. Plastik sektöründeki işletmelerde muhasebe organizasyonu ve örnek bir uygulama

    Accounting organization in plastic sector enterprises and a sample application

    EFTAL EREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Maliyeİstanbul Aydın Üniversitesi

    Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYHAN HİLAL YASLIDAĞ

  5. Ergenlerin öz-kimlik grafiklerinin aile işlevselliği açısından değerlendirilmesi: Bir idiyografik çalışma

    Evaluation of adolescence self-identity graphs in terms of family functioning: An idiographic research

    ERDİNÇ ÇAĞLAYAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Eğitim ve ÖğretimÇukurova Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SANBERK