Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmakta olan araştırma görevlilerinin bölümlere göre fiziksel aktivitelerinin pedometreyle değerlendirilmesi
Evaluation of the physical activities with pedometer who work as a research assistant in The Health Sciences, Ankara Numune education and research hospital
- Tez No: 535729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Araştırma Görevlisi, Fiziksel Aktivite Düzeyi, Pedometre, Physician, Physicial Activity Level, Pedometer
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Yeterli fiziksel aktivite düzeyi birçok sağlık problemine karşı koruyucu, uygulanması kolay, sağlık önlemlerinden biridir. Hastanede çalışan araştırma görevlilerinin günlük fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi mesai saatlerinin düzenlenmesi ve verimliliğin artırılmasında kullanılabilecektir. Biz de çalışmamızda hastanemizde görev yapan araştırma görevlilerinin günlük fiziksel aktivite düzeylerini pedometre ile değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hastanemizde görev yapmakta olan araştırma görevlilerinden rastgele olarak seçilen gönüllüler dahil edilmiştir. Gönüllü katılımcılara fiziksel aktivitelerini ölçmek için aynı marka-model pedometre (adımsayar) verildi. 1 Haziran–30 Ekim 2018 tarihleri arasında, toplam gönüllü sayısına ulaşıldığında çalışma sonlandırılmıştır. Çalışmamızda; gönüllülerden çalışma formunda yer alan yaş, cinsiyet, çalıştığı bölüm, çalışma süresi, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, geçirilmiş operasyonlar, kilo, boy, BMI (Body Mass İndex=Vücut Kitle İndeksi), adım uzunluğu, bel çevresi gibi demografik bilgileri doldurmaları istenmiştir. Bunun yanında; hafta içi 5 gün, çalışma saatleri içerisinde bellerinde 7x4 cm boyutlarında 25 gr ağırlığında pedometre cihazını taşımaları, saat 08.00-12.00 ve 13.00-17.00 arasındaki attıkları adım sayılarını saptamak amacıyla cihaz üzerindeki adım sayılarını çalışma formlarına kaydedilmiştir. Bulgular: Tüm hafta boyunca atılan adım sayılarına göre erkeklerin kadınlara göre daha çok adım attığı saptandı. (p0.05) Araştırma görevlilerinin günlük aktiviteleri ve sigara kullanım alışkanlıkları, operasyon ve kronik hastalık öyküleri arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda adım sayısının en fazla olduğu pazartesi ve cuma günü olduğu bulunmuştur. Erkek araştıma görevlilerinin günlük fiziksel aktivite düzeylerinin kadınlardan daha fazla olduğu bulunmuştur. Cerrahi branşlardaki araştırma görevlilerinin adım sayısının dahili branşlardaki araştırma görevlilerinden daha fazla olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Adequate level of physical activity is one of the health measures that simple, practicable and protective against many health problems. The determination of daily physical activity levels of research assistants working in the hospital can be used to regulate working hours and increase productivity. In our study, we aimed to evaluate daily physical activity levels of research assistants working in our hospital with pedometer. Materials and Methods: Volunteers that selected randomly among the research physicians in our hospital were included in the study. The same trade name and model pedometer was given to the volunteers to measure their physical activity level. Between June 1, 2018 and October 30, 2018, the study was terminated when the total number of volunteers was reached. In our study, we requested the volunteers to fill the demographic informations in a form such as age, gender, department of study, duration of work, chronic diseases, drugs utilization, previous operations, weight, height, BMI, step length, waist circumference. Besides that, in the week days during the working hours 08.00-12.00 and 13.00-17.00, we requested volunteers to carry 7x4 cm in size, 25 g in weight pedometer in their waist and to record the number of steps on the pedemeter in the study forms. Results: According to the number of steps taken during the whole week, it was found statistically significant that men took more steps than women. (p0.05) There was no statistically significant relationship between daily activities and smoking habits, operation and chronic disease history of research assistants. Conclusion: In our study, it was found that the days of the week those have maximum number of steps is Monday and Friday. It was found that daily physical activity levels of male investigators were higher than female. It has been found that the number of steps of research assistants in surgical branches is higher than that of research assistants in internal medicine.