Bariatrik cerrahi uygulanan bireylerin ameliyat sonrası yaşadıkları güçlüklerin belirlenmesi
Determining post bariatric surgical problems experienced by individuals
  1. Tez No: 329016
  2. Yazar: EMİNE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bariatrik Cerrahi, Güçlük, Hemşirelik Bakımı, Bariatric Surgery, Problems, Nursery Care
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZETAydın E., Bariatrik Cerrahi Uygulanan Bireylerin Ameliyat Sonrası Yaşadıkları Güçlüklerin Belirlenmesi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2012.Araştırma, Bariatrik cerrahi geçiren hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları güçlüklerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma 1.3.2011 ve 30.08.2011 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde; Bariatrik cerrahi geçiren 32 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan soru formu hastalara ameliyat olmadan önce, ameliyattan sonraki 2. ve 4. haftalarda uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik metotları (sayı, yüzde ortalama, standart sapma) ve Mc Nemar testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, 2. haftanın sonunda hastaların % 78.'inin yara yerinde ağrı, % 62.5'inin bulantı, % 53.1'inin kabızlık, % 40.6'sının gece sık uyanma, % 46.9'unun ağrı nedeniyle yürümede zorlanma, % 59.4'ünün tek başına banyo yapamama ve % 34.3'ünün işe başlamada gecikme ile ilgili güçlükler yaşadıkları saptanmıştır. Hastaların çoğunun 4. haftanın sonunda yaşadıkları bu güçlüklerin azaldığı ya da çözümlediği belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların ameliyat sonrası 1 aylık dönemde ilk 2 haftasında yoğun güçlüklerle karşılaştıkları ve bu güçlüklerin giderek azaldığı belirlenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda ameliyat sonrası hastalara ve yakınlarına planlı bir hasta eğitimi ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAydın E., Determining Post Bariatric Surgical Problems Experienced by Individuals, Gazi University, Institute of Health Care, Nursery Program, Master Thesis, Ankara 2012.The aim of this descriptive study was to determine problems experienced by patients after bariatric surgical procedures.The study was conducted between March 1st, 2011 and August 30th, 2011 in Ankara Numune Training and Research Hospital, Gülhane Military Academy of Medicine, Ankara University Faculty of Medicine Ibni Sina Hospital and General Surgical Clinics of Hacettepe University Faculty of Medicine, and it included 32 patients undergoing bariatric surgeries. The data was collected by the researcher through a literatary approach. Questionnaires were provided to patients before their surgeries and on the 2nd and 4th weeks following surgery. Descriptive statistical methods (numbers, percentage mean, standard deviation) and McNemar test were used in evaluating the data.According to the results of the study, it was found that at the end of the second week following the surgeries, 78% of the patients experienced pain at the surgical site, 62.5% suffered from nausea, 53.1% from constipation, 40.6% from frequent waking up at night, 46.9% from walking properly due to pain, 59.4% from bathing on their own and 34.3% from delays in starting work. It was also observed that at the end of 4th week following surgeries, most of the patients managed to overcome these difficulties.In conclusion, in light of the findings of this study it was determined that patients experienced intensive problems during the first 2 weeks of the one-month period following the surgeries; however, these problems gradually lessened. With regard to the findings, it was suggested that patients and patients? relatives should receive well-scheduled patient training and consultancy services following the surgeries.